Koha: Tači nedosledan svojim idejama 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

Predsednik Kosova Hašim Tači se uvek povlači od svojih ideja kada se njima suprotstavljaju međunarodni zvaničnici, poslednji primer tome je prošlonedeljna Tačijeva odluka da imenuje članove Centralne izborne komisije protiv njegovog opredeljenja i zalaganja, piše Koha ditore.

„Uprkos neprekidnim pozivima političkih stranaka i civilnog društva, samo je prošle sedmice predsednik deblokirao Centralnu izbornu komisiju, a nakon javne izjave američkog ambasadora Filipa Kosneta. Tačijeva politička karijera je puna takvih povlačenja“, piše dnevnik.

Kao primere da Tači nije dosledan svojim idejama, dnevnik pominje njegov pokušaj da rasformira specijalistički sud, zakone o transformaciji Bezbednosne snage Kosova u 2017. godini bez međunarodne podrške i njegovo nedavno ćutanje oko ideje o korekciji granice sa Srbijom.

Politički analitičari u Prištini ocenjuju da Tači s takvim idejama ide dotle, sve dok time ne ugrožava lične odnose sa međunarodnim zvaničnicima.

Politički analitičar Imer Muškoljaj rekao je za dnevnik da je kosovski predsednik navikao da vodi politiku ucenama i nametanjem.

„On je pokušao da svoje ideje vodi do kraja strpljenja međunarodnjaka. Način na koji Tači vodi politiku je način povlačenja pod pritiskom, u trenutku kada ne vidi izlaz ili kada vidi da se dovode u pitanje njegove ideje“, kazao je Muškoljaj.

Analitičar Krenar Šalja smatra da predsednik Kosova nije politički stabilan.

„Svestan je da mu je došlo vreme za penzionisanje. Svakako ne treba zaboraviti da sada ulazimo u treću godinu njega kao predsednika što znači da ima još vremena za neki drugi politički manevar kako bi obezbedio da i u drugom mandatu bude predsednik“, rekao je Šalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari