Koliko traje bunt u Srbiji 1Foto: 1 od 5 miliona Obrenovac

Barem jednom protest je održan u više od 80 gradova Srbije, dok se u velikom broju oni održavaju redovno.

Spisak koji objavljuje Danas nije potpun, budući da nismo bili u prilici da baš iz svakog mesta dobijemo tekst i fotografiju, kao potvrdu da je skup održan. Podsetimo, na proteste je pozvao Savez za Srbiju nakon što je jedan od njegovih lidera Borko Stefanović 23. novembra pretučen uoči tribine u Kruševcu. Prva šetnja održana je 30. novembra u Kruševcu, a potom i 8. decembra u Beogradu pod sloganom „Stop krvavim košuljama“. Nakon reagovanja predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića i medija koji su pod njegovom kontrolom protesti se odvijaju jednom nedeljno pod sloganom „Jedan od pet miliona“. Izuzetak je protest u sredu, 16. januara, na dan godišnjice ubistva Olivera Ivanovića „Prvi od milion razloga za Olivera“, koji je bio i najmasovniji.

U šetnjama učestvuju i opozicioni političari koji nisu formalno u Savezu za Srbiju. Protest je od početka imao karakter građanskog – na prvim okupljanjima u Beogradu emitovan je miks iz priloga/izveštaja novinarke Studija B Barbare Životić, u kome ona nakon završetka demonstracija objašnjava da se okupilo malo ljudi i da su spremni na „linč, silovanje, nasilje“. Demonstranti nisu nosili stranačke zastave, ali je bilo zastava Srbije, gej zajednice, kao i pojedinih grupa koje su se pridružile začelju kolone, poput takozvanog Levog bloka. Govornici su bili uglavnom nestranačke ličnosti, a najviše je u Beogradu i drugim gradovima obraćanja imao poznati glumac Branislav Trifunović.

Pokret slobodnih građana, formalno se nije pridružio protestima, ali članovi jesu učestvovali u šetnjama, sve do 26. januara, kada je za novog lidera izabran poznati glumac Sergej Trifunović, nakon što se u decembru Saša Janković povukao iz PSG. Iz PSG su u to vreme odjavili svoje jednonedeljne performanse koje su održavali ispred Predsedništva Srbije sa pitanjem ko je ubio Olivera Ivanovića, rekavši da je to poslednji 32. skup.

Nastavnici Filozofskog fakulteta BU prvi su u zajedničkom pismu dali javnu podršku protestima, koji su počeli da se šire u januaru i u drugim gradovima Srbije, njih 105, a potom su to učinili mnogi iz akademske zajednice – broj potpisa premašio je hiljadu. Sem potpisima, protestima su se organizovanom šetnjama pridružili i studenti više fakulteta u Beogradu, među njima prvi Fakulteta političkih nauka.

Prema tvrdnjama neformalne grupe organizatora, koja se oglašava sa mejl adresa „jedanodpetmiliona“ i „stopkravimkošuljama“, više od 70 gradova i opština je u protestu. Početkom februara, aktivistkinja Jelena Anasanović, registrovala je udruženje pod nazivom „Jedan od pet miliona“. Na zahtev govornika, više opozicionih stranaka je na inicijativu Saveza za Srbiju, potpisalo je u februaru programski tekst Sporazum sa narodom, koji se dalje simbolički daje na potpisivanje građanima – učesnicima demonstracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari