Komandant KFOR-a: Dijalog jedini način da se postigne dugoročno rešenje 1Foto: KFOR facebook

Komandant KFOR-a, italijanski general Mikele Risi izjavio je danas da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine koji je omogućila Evropska unija, kao jedini način da se postigne dugoročno rešenje.

On je u intervjuu za Koha ditore povodom 21. godišnjice ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, govoreći o dijalogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, rekao da NATO podržava sve napore, svaki konačni međusobni sporazum koji će doprineti postizanju mira, stabilnosti i održivosti u regionu.

Kada je u pitanju mogući rizik od ponovnog uspostavljanja međuetničkih tenzija zbog diskusija koje uključuju promene granica na Balkanu, komandant KFOR-a je dodao da očekuje da će svi akteri u regionu biti uzdržani.

„Neće biti stvarne perspektive za bolju budućnost na Balkanu, ni za Srbe ni za Albance, bez punog poštovanja ljudskih prava i prava svih zajednica. Konstruktivni dijalog je neophodan za regionalnu stabilnost“, rekao je Risi.

Komentarišući sporazum kojim je zabranjeno pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga da bez saglasnosti komandanta KFOR-a odlaze na sever Kosova, Risi je rekao da očekuje da će se vlasti Kosova pridržavati sporazuma koji su potpisali sa NATO-om.

Kazao je i da odluka Skupštine Kosova da transformiše Kosovske bezbednosne snage u vojsku nije imala uticaja na mandat KFOR-a, da se preispituje novi angažman NATO sa BSK-om, i da ta diskusija još uvek traje.

Govoreći o značaju 12. juna 1999. godine Risi je rekao da je od tog dana Kosovo ušlo u novi period mira i stabilnosti.

„Ova godišnjica predstavlja priliku za razmišljanje o mnogim značajnim dostignućima koja su ostvarena do danas“, kazao je i dodao da generalno, misija Kfora koju vodi NATO ostaje neophodan faktor stabilnosti za budućnost Kosova i regionalnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari