Komersant: Poseta Lavrova Balkanu sračunata na očuvanje ruskog uticaja 1Foto: EPA-EFE/ RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Posetom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova BiH i Srbiji, Moskva računa na očuvanje svog uticaja u regionu, koristeći posebne odnose sa Beogradom i Republikom Srpskom, ali to nailazi na protivljenje ili čak i demarše drugih balkanskih lidera, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik „koji se upešno bori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za lovore glavnog proruskog političara na Balkanu“ potvrdio bliskost svojih pozicija politici Moskve.

Lavrov je sa svoje strane, potvrdio dve ključne tačke ruske pozicije kada je reč o BiH: Dejtonski sporazum ne podlaže reviziji, a institucija Visokog predstavnika međunarodne zajednice treba da bude ukinuta, navodi list.

Komersant navodi da se dugog dana posete „dogodio skandal“, jer su dvojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili da se sretnu sa ruskim ministrom.

Zato je poseta Lavrova Beogradu na samom startu bila osuđena na uspeh.

„Predsednik Aleksandar Vučić se uvek trudi da primi visoke ruske goste na najvišem nivou, a uzimajući u obzir stepen uticaja u državi, niko mu u u tome ne može zasmetati, mada uvek ima dovoljno oštrih pitanja u srpsko-ruskim odnosima za razmatranje“, naveo je list.

Komersant piše da je najvažnije od tih pitanja – koliko je Vučić spreman da na delu, a ne na rečima, bude strateški partner u regionu.

List citira neimenovani izvor u Beogradu, blizak vlasti da Vučić „nastavlja da balansira u spoljnoj politici – preokret na Zapad ne znači da se neće okretati na Istok“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari