Konstituisana Skupština Kragujevca, za predsednika reizabran Miroslav Petrašinović iz SNS 1Foto: Pressek

Aktivista Srpske napredne stranke i dosadašnji predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, ponovo je danas izabran za “spikera” lokalnog parlamenta.

Na današnjoj konstitutivnoj sednici novog saziva kragujevačke Gradske skupštine, na kojoj su verifikovani mandati 87 odbornika, za Petrašinovićevog zamenika izabran je naprednjak i oficir u penziji Zoran Mladenović.

Lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” na minulim lokalnim izborima, podsetimo, osvojila je natpolovičnu većinu, te u novom sazivu lokalnog parlamenta ima 46 od ukupno, ponovimo, 87 odbornika u SG.

Za izbor Petrašinovića za predsednika danas je, međutim, glasalo 69 odbornika, dok je njegov zamenik (Mladenović) dobio dva glasa više, te je, tako, za izbor “prvih ljudi” kragujevačke skupštine glasalo trinaest, odnosno svih 15 odbornika više no što broji odbornička grupa  SNS u gradskom parlamentu.

Iako se ni ovde još uvek ne zna da li će i sa kim naprednjaci da formiraju novu gradsku vlast, osnovano se pretpostavlja da danas za izbor Petrašinovića i Mladenovića, najverovatnije, nije glasala grupa preostalih odbornika liste bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, koji je 21. juna (nakon izbora) imao 17, a već koju nedelju docnije jedanaest odbornika, pošto se njih šestoro, u međuvremenu, odlučilo da formira svoju odborničku grupu i da deluje samostalno.

Javna je tajna, naravno, da su napravili dil sa naprednjacima, te da će za to što su “prodali” Verka Stevanovića da budu nagrađeni funkcijama u gradskoj upravi i lokalnim javnim preduzećima.

Za izbor Petrašinovića i Mladenovića, s druge strane, gotovo izvesno, pored naprednjaka, glasali i odbornici Udruženja “300 Kragujevčana”, “Aternative”, POKSA i “Kragujevačke priče”. Najverovatnije i socijalisti, iako za razliku od prethodnog saziva lokalne skupštine, u ovom novom nemaju zamenika predsednika SG, i što se još uvek ne zna da li će SNS da ih uzme za koalicionog partnera ne samo u Kragujevcu, nego i na republičkom nivou.

Ako su juče glasali za novo rukovodstvo SG, a sudeći prema broju odbornika koji su “izvikali” Petrašinovića  i Mladenovića – jesu, socijalisti su se rukovodili onom “ako nas se Vučić seti…”

Prema nezvaničnim, ali ne i nepouzdanim informacijama, u ponedeljak, 24. avgusta, treba da bude održana sednica Skupštine grada po hitnom postpku, na kojoj će, kako se najavljuje, za novog gradonačelnika Kragujevca da bude izabran prvi na lokalnoj listi “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, famozni Nikola Dašić, zvani Luftika.

Kragujevac će, tako, nakon 2014, kad su naprednjaci ovde bukvalno oteli vlast Veroljubu Stevanoviću i na njegovo gradonačelničko mesto instalirali potpuno nepoznatog sina tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića – Radomira (Nikolića) – kojeg Kragujevčani nisu uspeli da upoznaju ni u minulih šest godina jer se više nego vešto krio od ljudi – ponovo za “prvog čoveka” grada da dobiju totalnog anonimusa.

Za Nikolu Dašića, kojeg njegovi školski drugovi zovu “Luftika”, u Kragujevcu, osim već rečenih drugova iz škole, gotovo da niko nije ni čuo. Ono malo što se o njemu zna jeste da mu je bivši gradonačelnik Radomir Nikolić  – kum, da je po zanimanju ekonomista, odnosno vojni intendant, da je, prema nezvaničnim informacijama, radio u Agenciji za privatizaciju, a prema zvaničnim bio savetnik u Narodnoj banci Srbije. Šta je i koga savetovao u NBS, ne zna se.

Ne zna se, naravno, ni šta Kragujevac koji je toliko marginalizovan u prethodnih šest godina “vladavine” dinastije Nikolić u Šumadiji, da su ga zaobišli svi izgrađeni i projektovani magistralni saobraćajni pravci (čak i “Šumadijski koridor”, što je gotovo za Riplija), te ubrzano postaje jadna zabita i učmala palanka koja se polagano raseljava, može da očekuje od njihovog kuma “anonimusa” na gradonačelničkoj funkciji.

Preovlađujuće je mišljenje, barem u preostalom delu urbane lokalne javnosti, da može da očekuje samo gore no što je bilo do sada, ukoliko je i tako što moguće…

Naprednjačke „igre prestola“

Kad je nova vlast u Kragujevcu u pitanju, ono što je potpuno jasno jeste da je u naprednjačkoj “igri prestola” u Šumadiji najveća žrtva doskorašnji direktor Zavoda za zbrinjavanje odraslih “Male Pčelice” dr Vladica Stanojević koji je, uoči minulih lokalnih izbora, otkazao poslušnost centrali SNS i sa svojom listom izašao na te izbore. Nedavno je uhapšen, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana, a juče je ekspresno smenjen sa direktorske funkcije u Zavodu.

Stanojević, najverovatnije, nije na pravdi Boga uhapšen, mnoga njegova (ne)dela bila su svojevsna javna tajna u Šumadiji, ali ga do otkazivanja poslušnosti partiji i vođi, niko nije dirao. Naprotiv, dobijao je značajna državna i gradska priznanja… Njegov slučaj, smatraju upućeni, jasna je poruka svim naprednjacima, ma gde bili ma šta radili: sve vam je dozvoljeno dok ste poslušni, u suprotnom – stiže vam svilen gajtan. Stanojeviću je stigao krajem prošle nedelje, i već je ostao bez funkcije i slobode.

Nekadašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović, s druge strane, najveći je gubitnik u naprednjačkoj “igri prestola”. Duže od dve godine zavaravao je i sebe i okruženje da je on Vučićev favorit u šumadijskoj i prvoj srpskoj prestonici. Kad je postalo jasno da je to jeftina obmana, počele su da ga napuštaju i dugogodišnje “skutonoše”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari