Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 22. marta 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

V.d. predsednica Kosova, Vjosa Osmani, danas je za 22. mart zakazala konstitutivnu sednicu Osmog saziva Skupštine Kosova posle prevremenih parlamentarnih izbora 14. februara.

Po Ustavu, predsednik Kosova određuje datum konstitutivne sednice, dok je Predsedništvo Skupštine dužno da to organizuje.

Na toj sednici treba da budu izabrani predsednik i pet potpredsednika Skupštine Kosova, čime se zaokružuje konstituisanje parlamenta.

Najstariji poslanik vodiće prvu sednicu, a pomagaće mu najmlađi.

Predsednika Skupštine predlaže stranka koja je osvojila najviše poslaničkih mandata na izborima, što je u ovom slučaju Pokret Samoopredeljenje.

Posle konstituisanja parlamenta njegov novoizabrani predsednik, po Ustavu, preuzima i funkciju v.d. predsednika Kosova. On tu dužnost može obavljati do isteka roka od šest meseci od ostavke bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija.

Poslednji rok za izbor predsednika Kosova je 5. maj. U slučaju da predsednik Kosova ne bude izabran, zakazuju se novi prevremeni parlamentarni izbori.

Visoki zvaničnik Samoopredeljenja, Glauk Konjufca, prošle nedelje je izjavio da će nova Vlada biti formirana 25. marta, na datum kada je pre godinu dana prvoj Vladi kojom je rukovodio lider tog pokreta Aljbin Kurti izglasano nepoverenje.

Konjufca je najavio da najkasnije do 10. aprila treba da bude izabran i predsednik Kosova.

Lider Samoopredelenja Aljbin Kurti i v.d. predsednika Vjosa Osmani počeli su danas konsultacije o formiranju institucija Kosova.

Samoopredelenje, zajedno sa nekim od poslanika nesrpskih manjina, ima potreban broj glasova za izbor Vlade, koju će voditi Aljbin Kurti.

Ali, bez podrške drugih stranaka koje su se izjasnile kao opozicija, nemoguće je izabrati predsednika Kosova jer je za to potrebno najmanje 80 glasova poslanika u dva prva pokušaja, odnosno 61 glas u trećem glasanju, ali je uslov da u sva tri kruga glasanja učestvuje bar 80 poslanika.

Do sada nijedna stranka nije dala podršku predlogu Pokreta Samoopredeljenje da Vjosa Osmani bude predsednica Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari