Korać: Godinama nemam veze sa tom strankom 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

S obzirom da ste obavestili vaše čitaoce i mene da je Jovo Bakić „preuzeo SDU Žarka Koraća“, moram sa izvesnim žaljenjem da vas obavestim da je vest netačna i da godinama nisam član te stranke i nikakve veze sa njom nemam.

Čovek bi očekivao da me je vaša novinarka nešto o tome pitala kada sam već u naslovu, ali izgleda da se u reči Jove Bakića ne sme sumnjati.

Nekom drugom prilikom o izuzetno zanimljivoj i sasvim novoj temi u našem političkom životu da se registrovane stranke „preuzimaju“ umesto da se održavaju izborne skupštine i na njima biraju nova rukovodstva.

Ali kako rekoh više nikakve veze sa tom strankom nemam. Inače čovek bi od vaše novinarke očekivao bar pitanjce šta je falilo Levici Srbije u kojoj je Jovo Bakić bio potpredsednik ili nekim od pokreta i saveza kojima je do juče pripadao. Ali očigledno bi ta pitanja poremetila radosnu vest da se od juče političke stranke u Srbiji „preuzimaju“, tako da će nasi potomci godinama proučavati kako smo sve obogatili političku praksu sveta.

Pored ostalog dijalektički vezujući politički stav da treba juriti po ulicama sa motkom pripadnike sadašnje vlasti i izaći na izbore koje su raspisali sa „preuzetom“ strankom“, navodi se u pismu koje je Žarko Korać, samostalni poslanik na listi Liberalno-demokratske partije uputio Danasu povodom teksta objavljenog 22. novembra. Korać je u petak za FoNet izjavio i da je iz Socijaldemokratske unije „prijateljski istupio“ pre pet godina. „Ja više ne znam ni ko vodi SDU, niti sam njen član“ – rekao je on.

Objašnjenje

U naslovu našeg teksta rečeno je „Koraćeva SDU“ kako bi čitaoci mogli da se odmah upute o kojoj partiji je reč. Usled mnoštvu stranaka sličnog imena, ponekad u političkom izveštavanju, radi prepoznatljivosti stavlja se i ime osnivača – poput recimo, „Đinđićeve DS“, „Koštuničnog DSS“… Uz tekst je, međutim, objavljeno istaknuto i uokvireno objašnjenje da je SDU 1996. osnovao Žarko Korać izdvajanjem iz Građanskog saveza Srbije Vesne Pešić, i navedeno je i da se Korać u međuvremenu povukao iz SDU, te da sada nastupa kao samostalni poslanik sa liste LDP. Rečeno je i da se Koraćevo ime kao osnivača i dalje pominje na sajtu SDU (gde je navedeno i ime sadašnjeg lidera Ivana Zlatića). Iz celine teksta potpuno je jasno da Korać nije lično i neposredno „ustupio“ Jovi Bakiću stranku, već je detaljno opisano kako nastaje nova politička organizacija. Poznato da je za osnivanje nove stranke potrebna zahtevna procedura i novac: 10.000 overenih potpisa podrške građana, koji već nisu podržali neku drugu partiju. J. L.

https://www.danas.rs/politika/bakic-stranku-nam-ustupa-koraceva-sdu/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari