Kosovapres: U vozilu zvaničnika UNMIK-a testera kojom je sečeno drveće za barikadu 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Zamenik ministra odbrane Kosova Burim Ramadani izjavio je danas da je službenik Unmika Mihail Krasnosčenko, koji je bio uhapšen u akciji kosovske policije, bio ruski obaveštajni oficir dok prištinski mediji tvrde da je u njegovom vozilu pronađena testera kojom je sečeno drveće za barikade u selu Varage, u opštini Zubin Potok.

Kako navodi agencija Kosovopres, potvrda za tu tvrdnju stigla je iz kosovskih institucija.

Krasnosčenko je uhapšen u utorak kada su kosovske institucije na severu sprovele operaciju hapšenja osumnjičenih za nezakonite aktivnosti. U međuvremenu je pušten i prebačen u Beograd gde se nalazi u bolnici zbog povreda zadobijenih prilikom hapšenja.

Kosovska policija tvrdi da je on postavljao barikade na put da bi „zaustavio hapšenje srpskih kriminalaca“.

„Tekstovi srpskih i ruskih medija po kojima je Krasnosčenko bio samo prolaznik, kog je Policija Kosova privela u naporima da prekine blokadu na putu, veoma su sumnjivi“, navodi RTK.live.

Taj portal, pozivajući se na pouzdane izvore, navodi da je on do 1990. godine bio pukovnik ruske vojske, a da je radio u Kancelariji atašea za odbranu u jugoističnoj Aziji. Dodaje da je bilo uobičajeno da svo osoblje ruskih vojnih atašea bude deo ruske obaveštajne uprave.

„Sada je jasno da ruska vlada pokušava da održi etničke tenzije kako bi potkopala suverenitet Kosova i ugrozila svaka mogućnost da Kosovo i Srbija normalizuju odnose, zadržavanjem međunarodne zajednice i njihove misije na Kosovu“, zaključuje RTK.live.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari