Kosovo je za Evropsku uniju trenutno prioritet 1Foto: Fonet/ TV FoNet

Ključne teme u jučerašnjem razgovoru predstavnika opozicije sa komesarom za proširenje Evropske unije Johanesom Hanom bile su Kosovo, Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska, u načelu regionalni odnosi i problem stabilnosti, ali i vladavina prava, sloboda medija, odnos vlasti prema opoziciji.

Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije, rekao je da ima razumevanja za situaciju u kojoj evropske zvaničnike više zanima rešavanje problema sa Kosovom i sa BiH.

– Ne treba gajiti iluzije. U ovom trenutku za Evropu je prioritet rešavanje Kosova i na toj listi prioriteta ona će, definitivno, uvek voditi računa o nekom opštem interesu, a ne o našim pojedinačnim, opozicionim. Mada, nisu izostali vrlo jasni stavovi o odnosu vlasti prema opoziciji, prema kritici koja postoji u društvu, jasno zalaganje i iskazivanje spremnosti da se i dalje borimo za slobodu medija i dalju demokratizaciju zemlje – rekao je Jovanović posle sastanka sa Hanom.

Lider LDP je rekao i da demokratizacija i demokratija u Srbiji ne smeju biti taoci rešavanja ovih drugih otvorenih pitanja, da to nije manje važno, ali i da treba biti realan i shvatiti šta je ono što je u ovom trenutku prioritet, a to je, kako je naveo, stabilizacija regiona kroz rešavanje Kosova, drugačiji odnosi u BiH i tek onda, nakon toga, ozbiljan iskorak u evropskim integracijama.

– Razgovarali smo o geostrateškom položaju, o regionu, o Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, odnosno BiH, ali i o tome da u Srbiji moraju da se sprovode reforme bez obzira na te velike probleme, jer građani zavise pre svega od malih problema i životnog standarda u Srbiji, postoje veliki i ekonomski problemi – izneo je svoj utisak posle sastanka sa komesarom za proširenje Dragan Šutanovac.

On je napomenuo da je pored standardnih pitanja koja se tiču ljudskih prava, stanja u medijima, naglasio da ne postoji dijalog čak ni u parlamentu.

– Demokratska stranka je dala preko 50 predloga izmena i dopuna zakona u parlamentu Srbije, i nijedan od njih nije došao čak ni na dnevni red, što je iznenadilo predstavnike EU. Evropski komesar je naglasio da je za njih potpuno neuobičajeno da je parlament, i u vremenu predsedničkih izbora i danas, u vremenu gradskih izbora, suspendovan – rekao je Dragan Šutanovac.

Prema rečima Zorana Živkovića, predsednika Nove stranke, odnosi u regionu, vladavina prava, sloboda medija su bile teme na koje su predstavnici opozicije upozorili predstavnike EU.

– Oni ne treba da nam pomažu, već treba da budu svesni sa kim razgovaraju i ko ih ubeđuje u stavove koji su lažni, rekao je Živković posle sastanka sa Hanom.

On je istakao da je reakcija predstavnika iz EU bila da oni prate šta se dešava u Srbiji, ali da će način na koji će to da pokažu građanima i režimu videti u narednim godinama.

Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke je rekao da je na sastanku govorio o tome da u Srbiji postoji veza između političke elite i organizovanog kriminala, kao i da se mora rasvetliti ubistvo Olivera Ivanovića, koje je, po njegovoj oceni, bilo pripremano u medijskom smislu.

– Govorili smo o tome da želimo ozbiljnu istragu i da se svi zvaničnici države ponašaju u skladu sa evropskim normama. DŽaba reforme, nemaju nikakvog smisla ukoliko se uruše osnovne vrednosti Evrope – rekao je Tadić.

Osim Šutanovca, Jovanovića, Živkovića, Tadića, sastanku su prisustvovali i Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana, Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, a umesto Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke, bio je Nikola Jovanović, potpredsednik NS. On je za naš list izjavio da je na sastanku podržao jasniju evropsku perspektivu Srbije, napomenuvši da taj put ne sme da se odvija „po cenu odricanja od naših legitimnih nacionalnih interesa“.

– Naglasio sam da je stabilokratija kobna za našu državu i društvo i da dovodi do urušavanja Srbije iznutra – zaključio je Nikola Jovanović za Danas.

Dveri: Juče se ližu sa Vučićem...

Na sastanak sa Hanom, kako je Danas izvestio dan ranije, nisu bili pozvani lideri pokreta Dveri i Dosta je bilo – Boško Obradović i Saša Radulović. Pokret Dveri zahvalio se evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu što taj pokret nije pozvao na sastanak i najavio da taj pokret neće otići na „kanabe kod briselskog komesara“. „Ne volimo da nas postrojavanju nižerazredni činovnici briselskog CK EU. Muka nam je od njihovog licemerja – juče se ližu sa Vučićem, danas glume sastanak sa opozicijom, a već šest godina favorizuju aktuelni režim jer im ispunjava sve želje, uprkos katastrofalnom stanju u pravosuđu, medijima i borbi protiv kriminala i korupcije u Srbiji“, naveo je predsednik Dveri Boško Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari