Kosovo nema jedinstven stav o ukidanju taksi 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Kosovski zvaničnici danas su Prištini održali još jedan sastanak na kom se razgovaralo o nacrtu platforme za dijalog sa Srbijom, ali i o pismu zvaničnika SAD koji su izrazili nevericu povodom ignorisanje njihovih saveta i zahteva za ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, preneo je portal Kossev.

Kopredsedavajući pregovaračkog tima Špend Ahmeti, nakon sastanka kome su prisustvovali njegov kolega Fatmir Ljimaj, kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Skupštine Kadri Veselji, rekao je treba da ostanu jedinstveni oko zadržavanja ili ukidanja taksi.

On je ukazao da na Kosovu postoje nesuglasice kada je reč o taksama, ali je i naglasio da „o tome odlučuje kosovska vlada, a ne drugi“, prenela je Gazeta express. „Ne treba da ostavimo same jedni druge, ako donesemo odluku da zadržimo taksu, onda da je zadržimo, ako ne, onda da je ukinemo“, rekao je Ahmeti i dodao da „ne možemo samo napustiti premijera, jer pritisak ide pravo u njega“, naveo je Ahmeti. Govoreći o platformi za dijalog sa Srbijom, Ahmeti je najavio da će platforma biti upućena kosovskoj skupštini za dva dana, kao i da je neće poslati bez finalizacije teksta, „bukvalno kako će je pročitati i Srbija i Evropska unija“.

Ahmeti je rekao da pitanje korekcije granice između Kosova i Srbije neće biti uključeno u platformu za dijalog sa Srbijom, prenela je prištinska Koha. „Ono što tražim jeste da imamo jedinstvenu poziciju države. Mi nismo jaki protiv drugih ako imamo predstavnika institucije koji kaže da je to ispravna odluka, a drugi kaže da to nije.

U trenutku kada idemo sa jednim zahtevom i zahtev je bio da Srbija sedne za sto bez uslova, nemamo zbog čega da ukinemo taksu, jer možemo da im postavimo 100 drugih uslova“, rekao je Ahmeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari