Kosovo onlajn: Tači dao Kurtiju dodatnih 48 časova da predloži mandatara 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je danas da je lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju pružio dodatnih 48 časova da predloži mandatara za sastav nove Vlade Kosova, navodeći da će po isteku tog roka preduzeti „druge Ustavom predviđene poteze“.

Kako je preneo portal Kosovo onlajn, Tači je na Fejsbuku naveo da je današnji sastanak sa Kurtijem „važan korak ka daljem konstituisanju kosovskih institucija“ ali i dodao da lider Samoopredeljenja nije bio spreman da ponudi ime kandidata tog pokreta za sastav nove Vlade Kosova.

„Upravo sam imao kratak sastanak sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem u nastojanju da sprovedem izbornu volju iskazanu na izborima 6. oktobra. Konstituisanje Skupštine Kosova bio je prvi važan korak. Potreba za formiranjem vlade od vitalnog je značaja za državu i građane Kosova“, naveo je Tači.

Dodao je da će kao predsednik Kosova, iskoristiti „svoj ustavni i zakonski autoritet u cilju očuvanja i negovanja političkog i građanskog jedinstva i evroatlanske orijentacije Kosova“.

Kurti je posle današnjeg sastanka sa Tačijem izjavio da će mandatara za sastav vlade predložiti pisanim putem, posle konsultacija sa predsedništvom pokreta Samoopredeljenje.

Hasani: Tačijev rok Kurtiju od 48 časova protivustavan

Rok od 48 časova koji je predsednik Kosova Hašim Tači odredio lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju da predloži mandatara za sastav Vlade, u suprotnosti je s Ustavom, izjavio je danas da bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani.

Hasani je za portal Koha.net rekao da Tači nema pravo da se obraća Ustavnom sudu ako Kurti ne održi taj rok. Rekao je da predsednik Kosova „nema pravo“ da donese bilo kakvu odluku koja nije u skladu s Ustavom i presudom Ustavnog suda o slučaju koalicije VLAN iz 2014. godine.

„Predsednik Republike ne može da postavlja rokove, jer je proces formiranja institucija politički proces, zasnovan na Ustavu. Predsednik se mora pridržavati Ustava koji ni na koji način ne daje predsedniku pravo da postavlja ultimatume, dok političke snage brinu o izražavanju političke volje građana“, rekao je Hasani.

On je naveo da Ustav i odluka Ustavnog suda o slučaju koalicije VLAN iz 2014. godine „jasno propisuju“ da predsednik nema diskreciono pravo u predlaganju mandatara.

Hasani je ocenio da bi predsednik Kosova trebalo da sačeka „i smiri političke snage“ kako bi se formirale institucije na osnovu volje gradjana iskazane na izborima 6. oktobra prošle godine.

„Ustavni sud može da raspravlja jedino ako postoji uredba predsednika Republike o samovoljnom imenovanju mandatara bez predloga pobedničke stranke. Taj dekret bi potom mogle da pred Ustavnim sudom ospore ovlašćene strane poput Vlade, Skupštine ili ombudsmana“, naveo je Hasani.

Predsednik Kosova napisao je danas na „Tviteru“ da se nada da će Kurti u roku od 48 sati moći da predloži kandidata za premijera, navodeći da „narod, parlament i naši saveznici to očekuju od njega“.

„On može tražiti dalje odlaganje, ali na veliko razočaranje ljudi na Kosovu i uz rizik od potpuno nepotrebne ustavne krize“, napisao je Tači.

U nekim medijima je Tačijeva izjava protumačena kao pretnja Kurtiju da će preduzeti druge mere predvidjene Ustavom Kosova ukoliko lider Samoopredeljenja u naredna dva dana ne izadje sa predlogom mandatara.

Tači i Kurti sastali su se danas u Prištini i razgovor je trajao svega nekoliko minuta.

Potom je lider Samoopredeljenja rekao da ga je predsednik Kosova pozvao da „u najkraćem roku“ dostavi pisani predlog mandatara za sastav nove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari