Kosovo Zemanu služi za unutarpolitička "prepucavanja" 1Radek Vondraček Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Šanse da Češka povuče priznanje Kosova su zaista minimalne.

Razlozi zbog kojih je Češka, kao i većina drugih država, priznala Kosovo važe i danas, pa Vada, koja je odgovorna za spoljnu politiku, nema nameru da bilo šta menja, kažu za Danas nezvanični diplomatski izvori iz Praga, upitani da li će češke vlasti povući odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, za šta se zdušno zalaže predsednik te države Miloš Zeman.

Diplomate ukazuju da „izjave i stavovi predsednika Zemana o kosovskom pitanju nisu novost“ i da se na njih „mora gledati prvenstveno kao na odraz političkih prepucavanja unutar Češke“.

„Između ostalog, Zeman je prošle godine odbio da potvrdi imenovanje Miroslava Pohea iz redova Socijaldemokratske stranke na funkciju ministra spoljnih poslova. Sadašnji ministar, Tomaš Petriček, bio je bliski Poheov saradnik, pa samim tim predsednik Zeman već duže vreme nastoji da „potkopa njegovu poziciju unutar vlade“, objašnjavaju naši sagovornici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas (četvrtak) u Češkoj, gde će učestvovati na samitu lidera Višegradske grupe – Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, na poziv Zemana, koji je prošlog meseca posetio Beograd. Kako su preneli mediji, Vučić će učestvovati na plenarnoj sednici pod nazivom „EU i Zapadni Balkan“. Na tom skupu, pored Zemana, predviđena su obraćanja predsednika Mađarske Janoša Adera, Poljske Andžeja Dude, Slovačke Zuzane Čaputove, i u svojstvu gosta, predsednika Slovenije Boruta Pahora. Planirano je da se potom svi učesnici obrate javnosti.

Kako se ističe, razgovori, koji se održavaju u predsedničkom zamku Lani kraj Praga, imaju za cilj „jasnu podršku politiku otvorenih vrata EU, koja je u poslednje vreme oslabila“. U saopštenju Zemanovog kabineta navodi se i da su zemlje Višegradske grupe „bile u stanju da prevaziđu svoja uzajamna istorijska opterećenja, i njihov pristup može da posluži kao inspiracija za otvorene sporne teme za partnere“.

Obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije predsednik Predstavničkog Doma Parlamenta Češke Radek Vondraček ocenio je juče u Beogradu da se ne može očekivati povlačenje priznanja Kosova, uprkos tome što to priznanje nezavisnosti nikada nije imalo jedinstvenu podršku češkog naroda. On je rekao da zahvaljujući izjavi predsednika Češke Miloša Zemana o mogućem preispitivanju povlačenja priznanja KiM može doći do novog impulsa u rešavanju kosovskog pitanja.

„Priznanje Kosova su u Češkoj pratili različiti sporovi i nikada u češkom društvu nije imalo većinsku podršku. Poslanički dom je čak pozvao Vladu da se potrudi da nađe alternativno rešenje i da budućnost vidi kroz učlanjenje celog regiona u Evropsku Uniju. Parlament Vladi nije preporučio priznanje Kosova, ali je na kraju do toga došlo pod nekom vrstom pritiska i pod uticajem argumenata koji nisu bili precizni i ispravni, što je vreme pokazalo. Znam šta je češki predsednik izjavio i kakvu su pažnju njegove reči privukle u svetu. Drago mi je što je to izjavio, jer to ima simbolički značaj za prijateljstvo naša dva naroda“, rekao je Vondraček.

On je primetio da nije pravedno da se samo od Srbije nešto traži, navodeći da bi Zapad trebalo da i od kosovskih Albanaca traži neke pomake u smislu pravne države, demokratske uprave, borbi protiv korupcije i terorizma i završetka neprijateljstva.“Ako se svi budemo ponašali civilizovano moguće je da ćemo naći neki sporazum“, rekao je Vodnreček.

Predsednik donjeg doma češkog Parlamenta ponovio je da Češka podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, jer je, kako je naveo, „istorija jasno pokazala da stabilnost Evrope nije moguća bez Zapadnog Balkana, a balkanska stabilnost nije moguća bez uključenja Srbije“.

Stanje pristupnih pregovora

Obrazlažući poziv upućen Vučiću, organizatori samita u Pragu saopštili su: „Cilj razgovora je i da se ukaže na stanje pristupnih pregovora Srbije i EU, uključujući ocenu oblasti na koje je bio fokusiran poslednji izveštaj Evropske komisije.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari