Kosovska policija čuva kosovsku zastavu na tvrđavi u Novom Brdu 1Novo brdo Foto: N1

Kosovska policija se nalazi pored tvrđave Novo Brdo gde je juče ponovo istaknuta kosovska zastava, zbog čega su i srpska zajednica na Kosovu i deo javnosti u Srbiji žestoko proestvovali, javlja tv N1.

Postavljanje kosovske zastave na srednjovekovnu tvrđavu u Novom Brdu, izazvalo je zadnjih dana u srpskoj javnosti nezadovoljstvo i kritike usmerene kosovskim institucijama.

Direktor Instituta za zaštitu kulturnih spomenika Kosova Ismet Hajrulahu, koji je danas nadgledao radove na tvrđavi, kaže da nema zakona koji zabranjuje postavljanje zastave na bilo kojem objektu pa bili oni i od posebnog značaja.

„Simboli Republike Kosovo su postavljeni u okviru manifestacije Dani Artane, i iste možemo postaviti na bilo kom mestu unutar Kosova. Nema zakona koji zabranjuje postavljanje državne zastave Kosova“, rekao je Hajrulahu.

Tvrđavu trenutno obezbeđuje kosovska policija, što ranije nije bio slučaj. Njeni predsatvnici kažu da nema posebnog razloga da se tvrđava obezbeđuje, ali i da policija redovno sprovodi plan obilaska tvrđave kao što je slučaj sa svim drugim objektima od posebnog značaja.

Građani obližnjih sela sa srpskom većinom koja pripadaju opštini Novo Brdo, nisu bili raspoloženi da iznesu mišljenje o ovoj temi.

Uz pomoć i finansijska sredstva Evropske unije, 2015. godine je počela je rekonstrukcija novobrdske tvrđave. U njoj je bila angažovana beogradska firma Koto, kao specijalizovana kompanija za rekonstrukciju tvrđave iz 14 veka.

Samo godinu dana nakon završetka rekonstrukcije, na tvrđavi u Novom Brdu počeli su da se obrušavaju zidovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari