Kosovski demokratski institut pozvao Kurtija i Osmani da pripreme strategiju za dijalog sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/ ERMAL META

Kosovski demokratski institut pozvao je danas premijera i predsednicu Kosova, Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani da pripreme „državnu“ strategiju i platformu za dijalog sa Srbijom.

Iz tog Instituta zatražili su od Vlade i Predsedništva Kosova da preduzmu korake ka postizanju „širokog političkog konsenzusa o dijalogu, kako bi se ojačala pozicija Republike Kosovo u tom procesu“.

„Kosovo ne bi smelo nespremno da dočeka nastavak dijaloga, bez jasnog plana o tom procesu. Zahtevamo od vlade da u koordinaciji sa Predsedništvom što pre pripremi državnu strategiju i platformu za dijalog sa Srbijom, gde su kosovski zahtevi u vezi sa ovim procesom jasno artikulisani i dobro obrazloženi“, stoji u saopštenju.

Ocenili su da nadzornu ulogu u tom procesu mora da vrši Skupština Kosova, garantujući koordinaciju institucija, puno učešće, odgovornost i transparentnost.

Pozvali su i opozicione političke subjekte da pokažu „odgovornost za postizanje konsenzusa po pitanju od državnog interesa, pokazujući posvećenost i konstruktivnost u prevazilaženju prepreka u postizanju zajedničkog stava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari