Kosovski mediji: Bolton dolazi na Kosovo kada se ukinu takse i formira vlada 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Glavni savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton neće posetiti Kosovo dok se ne formira nova vlada i ukinu takse na robu iz Srbije, prenosi Kossev pozivajući se na ekskluzivna saznanja kosovskih medija.

Taj portal piše da je poseta bila planirana za kraj avgusta, a da je tema posete Boltona Kosovu razogovor o nastavku dijaloga između Kosova i Srbije.

Ranije danas Glas Amerike je nezvanično saznao iz diplomatskih izvora u Vašingtonu da je Bolton odložio je posetu Beogradu i Prištini zato što Kosovo nema vladu, ali da je ona i dalje u planu.

Bolton je planirao da poseti region krajem avgusta ili početom septembra, jer će u to vreme s predsednikom SAD Donaldom Trampom biti u Parizu na sastanku G7 i u Varšavi na obeležavanju 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata, navodi Glas Amerike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Bolton neće doći u posetu Srbiji jer nema s kim da razgovara u Prištini, gde je pala vlada.

„Bolton je trebalo da poseti Beograd i Prištinu. Ali u Prištini su izbori, s kim će da govori“, kazao je Vučić na televiziji Prva.

Bolton se nedavno u Vašingtonu sastao s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i posle tog susreta objavio na Tviteru da se sa Dačićem saglasio da „dijalog sa Kosovom mora da krene napred jer nijedna strana nema koristi od statusa kvo“ i da je „sada trenutak da obe strane nešto urade“, prenosi Glas Amerike.

Dačić je posle tog susreta izjavio da Vašington ne smatra da je pitanje Kosova završeno, nego da treba da bude postignut dogovor prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, i da je na sastanku s Boltonom „veoma jasno rečeno“ da SAD znaju da problem oko blokade dijaloga „nije u Beogradu, nego na Kosovu“.

Bolton je jedan od prvih američkih zvaničnika koji je javno rekao da „SAD ne isključuju teritorijalne korekcije“ u rešavanju problema Srbije i Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari