Krasnići: Iluzorno je očekivati da Srbija prizna Kosovo 1Priština Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Univerzitetski profesor i politički analitičar iz Prištine Miljazim Krasnići rekao je da je vrlo skeptičan po pitanju ishoda dijaloga u Briselu, dodajući da je iluzorno očekivati da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

On smatra da koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni ima dobru političku biografiju, ali nema legitimitet da vodi pregovore sa Srbijom i zaključuje sporazume, uz ocenu da će sutrašnji sastanak ipak biti na ekspertskom nivou.

„Hiseni je bio jedan od najbližih saradnika Ibrahima Rugove, bio je i ministar spoljnih poslova tako da ima dovoljno diplomatskog iskustva. Ali u ovoj situaciji nije stvar ličnosti, već mandata“, naveo je Krasnići za Kosovo Onlajn.

Uoči sutrašnjeg nastavka razgovora, premijer Kosova Hoti je imenovao Skendera Hisenija za koordinatora za dijalog sa Srbijom. On je na čelu Saveta stručnjaka za dijalog, koji je Vlada Kosova formirala 1. jula, kako bi na osnovu analiza davali savete premijeru u procesu dijaloga.

Krasnići navodi da postoji puno nedoumica oko sutrašnjeg sastanka koji će se održati u Briselu, ističući da više veruje da je reč o tehničkom, nego o političkom sastanku, kako najavljuje Hoti.

On dodaje i da je vrlo skeptičan po pitanju ishoda dijaloga, dodajući i to da je iluzorno očekivati da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

„Dijalog se ne vodi radi uspostavljanja diplomatskih odnosa. Pitanje nestalih nije političko već humanitarno, tu su i ekonomske teme koje takodje ne spadaju u politiku. Kosovski premijer je veliki entuzijasta, ali je situacija na terenu znatno drugačija i nerealno je očekivati priznanje Kosova od strane Srbije“, zaključio je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari