Kremlj: Putin razgovarao sa Vučićem o Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ/ MO (arhiva)

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su danas u telefonskom razgovoru razmotrili rešavanje kosovskog problema, saopštio je Kremlj.

„Posebna pažnja posvećena je problemu Kosova. Vučić je informisao (Putina) o pregovorima u Vašingtonu 7. septembra 2020. Putin je potvrdio nepromenjenu poziciju Rusije o izradi izbalansiranog i kompromisnog rešenja koje je prihvatljivo za Beograd, a koje treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su razmotrene aktuelne teme strateškog partnerstva Rusije i Srbije.

Sa ruske strane, kako piše u saopštenju, „visoko je ocenjen” lični doprinos Vučića strateškom partnerstvu.

„Naglašena je spremnost za dalju tesnu saradnju kada je reč o bilateralnim odnosima, regionalnim i međunarodnim pitanjima”, dodaje se u saopštenju.

Vučić obavestio Putina o razgovorima u Vašingtonu i Briselu

„Predsednik Vučić i predsednik Putin su ovom prilikom razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou”, navodi se u saopštenju pres službe srpskog predsednika i dodaje da su predsednici potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju.

Vučić je, kako se navodi, istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja, a Putin je pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije. „Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije”, rekao je Vučić.

On je Putinu izrazio zahvalnost na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Kako se navodi u saopštenju, Putin je rekao da će Rusija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

Dvojica predsednika su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veći od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari