Krstić: Zaprepašćen sam što je moj kolega preminuo pre tri godine 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

U vreme kad sam ja bio savetnik predsednika, a Vladimir Cvijan generalni sekretar Predsedništva, često sam na svoj službeni mejl dobijao različita pitanja ili pritužbe građana na rad određenih državnih institucija.

Pošto nisam pravnik, prosleđivao sam ih Vladimiru, a od njega sam u najkraćem mogućem roku dobijao opširne i pravno utemeljene odgovore u kojima bi građanin dobio i odgovor i pravni savet koji bi mu pomogao da svoj problem reši ili uputstva o tome kojoj instituciji da se obrati. Privatno se nismo poznavali, ali sam iz navedenog mogao da zaključim da je Cvijan vrsni pravnik i da je svoj posao obavljao vrhunski profesionalno. Iznenadio sam se kada sam jednog dana čuo da je otišao iz Predsedništva. Tek naknadno sam saznao da je to bilo posledica njegovog oštrog negodovanja zbog nekih kadrovskih rešenja u procesu reforme sudskog sistema, zbog čega je ušao u ozbiljan sukob za nekim čelnicima DS – priseća se za Danas Nebojša Krstić, nekadašnji savetnik za informisanje Borisa Tadića.

Krstić priznaje da je bio iznenađen vešću o smrti svoj nekadašnjeg kolege.

„Sa žaljenjem i zaprepašćenjem sam dočekao vest o tome da je moj nekadašnji kolega preminuo još pre tri godina i pitam se kako je moguće da advokatska komora, porodica ili mediji, bili oni „nezavisni“ ili „režimski“, nisu bili zainteresovani da vest o tome objave. Takođe, zgrožen sam time što oni koji tu vest nisu objavili sve dok je se nije dočepao opskurni Tabloid Milovana Brkića, sad pokušavaju da je spinuju u korist svog propagandno-politikantskog interesa“, poručuje Krstić.

I oni koji su imali kontakte sa Vladimirom Cvijanom bilo kada je bio u Predsedništvu Srbije, ili kada je bio poslanik i funkcioner Srpske napredne stranke kažu da ga nisu dobro poznavali.

Dragan Šutanovac iz Saveta za strateške politike napominje da gotovo nije ni poznavao Vladimira Cvijana, koji je u vreme dok je on bio ministar odbrane u Vladi Srbije, obavljao dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije.

„On se bavio pitanjima koja nisu zadirala u moj delokrug rada, tako da o njemu nemam nikakvo mišljenje. Sećam se skandala sa Natom Mesarović i to je bilo sve dok se nije pojavio kao poslanik u Narodnoj skupštini. Misterija oko njegove smrti može da ima više razloga i vrlo je nezahvalno spekulisati dok se ne oglasi neko iz uže familije i ko zna nešto više“, zaključuje Šutanovac za Danas.

Ni druge, aktuelne i bivše demokrate, nisu mogli više da nam kažu o Cvijanu. Tvrde da nikada nije bio član DS, da ne znaju sa kim se družio i u kojim krugovima se kretao. Napominju da ga je u Predsedništvo svojevremeno doveo Miki Miodrag Rakić (pokojni šef Tadićevog kabineta), ali da se sve i završava na tim saznanjima i ponekim površnim kontaktom.

Ni naprednjaci, čiji je bio poslanik i čak predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, nisu bili voljni da komentarišu vest o smrti svog bivšeg kolege.

Nezvanično nam je rečeno da se on ni sa kim nije družio i da je bio poprilični osobenjak koji se čak nije pojavio ni na sednicu Odbora za zakonodavstvo čiji je bio predsednik i koju je sam zakazao i to navodno zbog sređivanja dokumentacije pred put u London.

Krstić: Zaprepašćen sam što je moj kolega preminuo pre tri godine 2

Cvijan je povodom te sednice svojevremeno za Danas objasnio „da u London ide da sa ozbiljnim ljudima porazgovara o političkoj situaciji u Srbiji, koja, kako je dodao, mnogo podseća na 90-e“.

To je već bilo na vrhuncu sukoba sa Aleksandrom Vučićem i članovima užeg rukovodstva SNS, kada je Cvijan najavio kandidaturu za predsednika SNS, dok je protivnička struja tvrdila da iza njega stoji tajkunski lobi.

Naprednjaci podsećaju i na sednicu Predsedništva SNS kada umalo nije došlo do fizičkog obračuna između Cvijana i Aleksandra Vučića.

O tome su svojevremeno za Danas svedočili i tadašnji potpredsednik SNS Bratislav Gašić i Vladimir Cvijan. Ali, dok su u SNS te 2013. tvrdili da je Cvijan psovao majku Aleksandru Vučiću i vređao ostale prisutne, on je optužio lidera SNS da je nasrnuo na njega, zbog čega je i podneo krivičnu prijavu protiv Vučića.

Jedini naprednjak koji je juče pristao da progovorio javno o Cvijanu bio je Ljubiša Stojmirović, poslanik SNS.

„Cvijan i ja smo bili poslanici u isto vreme, u mandatu od 2012. do 2014. Imali smo jedan korektan kolegijalni odnos. Ne sećam se da se on sa nekim posebno družio, ali to ni ne čudi jer su nam bile različite oblasti kojima smo se bavili. Ja sam bio okrenut obrazovanju i nauci, a on pravu i propisima. Ovo što se danas dešava vezano za njega u najmanju ruku je nemoralno i sramotno, jer tragedija koju su imali on i njegova porodica nikome ne daje za pravo da to zloupotrebljava i da je koristi u bilo kakve svrhe. Trebalo bi da ostave na miru i njega i sve one kojima je bio u srcu“, poručuje Stojmirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari