Protesti "1 od 5 miliona" održani u Kruševcu, Valjevu, Šapcu i Pančevu 1Foto: Screenshot Twitter/Kruševac#1od5miliona @1od5milionaKS

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ koji se od 30. novembra održavaju jednom nedeljno u više od 50 gradova Srbije, nastavljeni su i večeras (petak) u Kruševcu, Valjevu, Šapcu i Pančevu.

Nakon tronedeljne pauze večeras je u Kruševcu održan protest pod sloganom „Jedan od pet miliona – Svi kao jedan“, a organizatori i građani koji su se obratili okupljenima poručili su da na svetski Dan slobode medija u Kruševcu vlada „mrkli medijski mrak“.

U ime organizatora protesta Kruševljanima se na Trgu glumaca obratila Katarina Panić koja je kazala da gradjani koji u Kruševcu protestuju nisu niti će odustati od lokanih zahteva, te da neće odustati ni od zahteva da im se „vrate osnovna lična i gradjanska prava koja su im godinama uzimana i degradirana“.

„Danas je svetski Dan slobode medija i zahvaljujem se svim hrabrim nosiocima te branše što su svih ovih godina izveštavali objektivno, bez obzira na zastrašivanja i medijski mrak u kome živimo, zahvaljujem im se i jer nisu otišli iz ove zmelje bez obzira na sve pretnje koje su trpeli“, rekla je Panić i dodala da o „onim drugim medijima neće govoriti“.

Kruševljanka Marija Ilić Paunović kazala je da je na svetski Dan slobode medija u Kruševcu mrkli medijski mrak podsetivši i da u Srbiji u ovom trenutku jedna vlasnica televizije štrajkuje gladju već 19-ti dan, da je jedan novinar umalo živ spaljen, te da na „desetine profesionalnih novinara trpi hajku koju protiv njih vode državni funkcioneri i njihova režimska glasila“.

Ona je navela da „jedna partija drži u svojim rukama ne samo sve nacionalne, već i lokalne frekvencije“, navodeći da je iz budžeta Grada Kruševca nedavno za projekte u oblasti javnog informisanja izdvojeno 15,6 miliona dinara, od čega je, kako je ustvrdila, osamdeset odsto sredstava otišlo „medijima bliskim vlasti“.

Kruševljanin Nebojša Cvetanović je rekao da je u Srbiji Medjunarodni praznik rada obeležen iz nepoznatog razloga objasnivši da razloga za proslavu Prvog maja nije bilo jer je situacija u Srbiji po platama i pravima radnika jedna od najgorih u višedecenijskom proslavljanju tog praznika.

„Radnici su postali podanici ovog režima, koji ništa nije učino za poboljšanje njihovog položaja, već naprotiv, donošenjem Zakona o radu onemogućio im je da ostvare svoja prava. Zakoni koji treba da poboljšaju prava radnika se ne donose, ali se donose zakoni koji u društvu produbljuju i legalizuju korupciju“, rekao je on.

Na kraju obraćanja organizatori su pozvali okupljene da zajedno prošetaju do lokalne Radio televizije Kruševac, koja se nalazi nedaleko od Trga glumaca.

Organizatori su na ulazna vrata zgrade Doma sindikata, u kojoj se nalazi i pomenuta televizija, zalepili umrlicu na kojoj je napisano RTK 1970 – 2012, objasnivši da je od tada ta televizija mrtva za drugačije mišljenje te da je i ona kao „medij mrtva za gradjane koji drugačije misle“.

Napomenuli su da se takav stav odnosi i na ostale lokalne televizije, ali da je sedište te televizije bilo najbliže.

Šumarac na 14. okupljanju građana ispred Kulturnog centra u Pančevu: Živimo u društvu u kome se jedino ceni članska karta SNS-a

Na Platou ispred Kulturnog centra Pančevo u 18 časova po četrnaesti put održan je protest „Jedan od pet miliona“, javlja dopisnik Danasa. Okupljenim građanima su se obratili Dragoslav Šumarac, profesor Građevinskog fakulteta, i Marko Dragoslavić. Sa Platoa se šetalo ulicama Pančeva u cilju iskazivanja nezadovoljstva aktuelnim, kriminalnim i represivnim režimom Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Građani su pozvani i da potpišu „Sporazum sa narodom“.

Okupljenima, koje loše vreme nije pokolebalo, prvi se obratio profesor Šumarac, poručivši da je država zarobljena, sudstvo pokoreno a Univerzitet uspavan. On je ukazao da institucije sistema ne postoje, te da postoji samo predsednik države, „samoproglašeni najbolji student Pravnog fakulteta“.

– Svi zakoni koje je doneo kao prvi potpredsednik vlade, premijer i sada kao predsednik su protivustavni. To nam najbolje govori da živimo u društvu u kome se jedino traži i ceni članska karta SNS-a. Ona zamenjuje znanje kao i prave diplome – istakao je Šumarac.

Boško Obradović u Valjevu: Budimo istrajni u pritiscima na vlast

Građani su se na Desankinom trgu u Valjevu ponovo ovog petka okupili u protestu „Jedan od pet miliona“. Okupljenima su se obratili lider Dveri Boško Obradović, potpredsednica DS Dragana Rakić i novinar Milojko Pantić.

https://twitter.com/dsvaljevo/status/1124398584038940672

Obradović je pozvao sve prisutne na jedinstvo bez obzira na razlike i na istrajnost u pritiscima na vlast. On je istakao da je jedinstvo opozicije, ali i svih onih koji učestvuju na protestima, bez obzira na razlike, važno, da je već dalo rezultate i da veruje da se ono ne može narušiti temama koje nameće vlast. Obradović je rekao da svi zajedno treba da budu istrajni u pritiscima na vlast i da je formiranje „slobodne zone“ u subotu nakon protesta u Beogradu korak dalje u tom pravcu.

Čupić na 17. protestu u Šapcu: Sa ovom vlašću nema budućnosti

Nakon pauze zbog Velikog petka u Šapcu je večeras održan 17. protestni skup. Profesor Čedomir Čupić istakao je da sa ovom vlašću nema budućnosti Srbije, a svake godine iz nje se iseli 60.000 mladih i stručnih ljudi, javlja dopisnik Danasa.

– Aleksandar Vučić uzurpirao je vlast, zakonodavnu, izvršnu a sada i sudsku potčinio je sebi i svojim ciljevima sa nesposobnom i korumpiranom kamarilom. Ovde u Šapcu građani su se usprotivili jednoumlju i diktaturi, naveo je Čupić.

Prema Čupićevim rečima, sloboda je najviši smisao života, i gde nema slobode nema ni života. On je čestitao Svetski dan slobode medijima šabačkim glasilima, „koji na dostojanstven i profesionalan način obavljaju ovaj odgovoran posao, i u medijskom mraku i stanovnici prestonice i drugih krajeva informišu se preko šabačkih medija“. Govoreći o sledećim koracima, posle pet meseci protesta, Čupić je najavio da ako režim ne prihvati pregovore sa predstavnicima protesta, onda slede primeri građanske neposlušnosti. Protestna kolona potom je krenula uobičajenom trasom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari