Kuburović: Poglavlje 23 je veliki izazov 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Poglavlje 23 predstavlja veliki izazov na putu Srbije ka Evropskoj uniji i pred državom su zahtevni zadaci koje je potrebno sprovesti u narednom periodu, izjavila je danas direktorka Direktorata za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Kalavera.

Ona je u razgovoru sa ministarkom pravde Nelom Kuburović izrazila podršku Srbiji u daljem sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 i istakla da je Brisel veoma zainteresovan za dalji napredak u njegovoj implementaciji.

Govoreći o efikasnosti pravosuđa, Kalavera je kazala da su se sve članice EU susretale sa sličnim problemima sa kojima se susreće i Srbija, kao što je veliki broj starih predmeta.

Kuburović je istakla da je sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23 prioritet Ministarstva pravde u narednom periodu.

Ona je ukazala da je Srbija i pre zvaničnog otvaranja Poglavlja 23 u julu ove godine započela implementaciju Akcionog plana, u okviru kojeg se velika pažnja poklanja upravo unapređenju efikasnosti pravosuđa.

Kuburović je naglasila da će se posebna pažnja pokloniti i ujednačavanju sudske prakse u cilju unapređenja pravne predvidivosti.

Kalavera i Kuburović su se usaglasile da je prva zvanična ekspertska poseta Evropske komisije, početkom oktobra, od velikog značaja, budući da u saradnji sa predstavnicima Srbije treba da se utvrdi tačan način izveštavanja o napretku u sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23, prenelo je Ministarstvo pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari