Kuburović: U borbi protiv korupcije sa Italijom 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Ministarstvo pravde jednaku pažnju u borbi protiv korupcije posvećuje jačanju represivnih i preventivnih antikoruptivnih mehanizama, rekla je danas ministarka pravde Nela Kuburović u razgovoru sa predsednikom Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Italije Rafaelom Kantoneom, saopštilo je Ministarstvo.

Kuburović je najavila da će uskoro otpočeti javna rasprava o novom Zakonu o sprečavanju korupcije i naglasila da su nova zakonska rešenja usklađena sa preporukama GREKO eksperta, a cilj im je širenje ovlašćenja i jačanje nezavisnosti Agencije, navedeno je u saopštenju. Kuburović i Kantone istakli su da Srbija i Italija imaju odličnu saradnju u oblasti pravosuđa, kao i da je ta saradnja najintenzivnija na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Za uspešnu borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, od izuzetnog značaja je neposredna saradnja između srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal i Tužilaštva za borbu protiv mafije Italije, ukazala je Kuburović i dodala da ta saradnja podrazumeva i učešće u zajedničkim istražnim timovima. Kantone je istakao dobru saradnju i italijanske i srpske agencije za borbu protiv korupcije, kao i da je dvogodišnji tvining projekat koji se odnosio na jačanje kapaciteta Agencije za borbu protiv korupcije Srbije, dao dobre rezultate i dodatno ojačao saradnju. On je ukazao da je Srbija prva država koja je bila pozvana da bude deo Mreže institucija za prevenciju korupcije, koja je osnovana u oktobru 2018. u cilju prikupljanja i razmene informacija, kao i dobrih praksi među institucijama za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Mrežu čini trenutno više od 15 država, a direktor Agencije za borbu protiv korupcije Srbije je jedan od dva potpredsednika te organizcije, navedeno je u saopštenju. Kuburović je podsetila da su ministri pravde Italije i Srbije 2017. godine potpisali Sporazum o saradnji, kojim je unapređena razmena informacija Srbije i Italije na polju borbe protiv kriminala i korupcije. Na osnovu Memorandum sa Finansijskom policijom Italije, srpski tužioci i policajci počeli su tokom 2018. godine da pohađaju stručne obuke u Italiji u oblasti borbe protiv korupcije i finansijskog kriminala. Učesnici su se usaglasili da Italija snažno podržava evropski put Srbije, kao i da su odnosi dve države na izuzetnom nivou, naročito imajući u vidu da se ove godine obeležava 140. godina diplomatskih odnosa i 10. godina strateškog partnerstva i Srbije i Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari