Kurti: Albanija i Kosovo moraju da budu koordinisane ka približavanju 1Foto: FoNet/AP

Albanija i Kosovo kao države, kao institucije i politike, moraju da budu koordinisane ka približavanju, integraciji i uniji i to pre svega u tri glavna područja – o energetskoj bezbednosti i prirodnim resursima i spoljnoj politici albanske nacije, ocenio je danas lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Ustav Kosova je u suprotnosti sa članom 1.1 i članom 1.3. Ovo poslednje sprečava nas da se pridružimo drugoj nezavisnoj državi poput Albanije, ali takođe predstavlja prepreku integraciji drugog tipa, poput evropskog, naglasio je Kurti, prenosi Kossev.

Na Kosovu, kada nemamo zakon o referendumu i ne možemo da promenimo Ustav, to pokazuje da treba da uradimo više posla i treba vremena da se do toga dođe, ali nesumnjivo je to bio istorijski intenzintet i želja Albanaca, ocenio je on.

Kurti je, u albanskom gradu Lješu, prisustvovao obeležavanju 577. godišnjice Lješke lige, zajedno sa predstavnicima Severne Makedonije, Crne Gore i Preševske doline.

Lješka liga osnovana je na današnji dan 1.444. godine u Lješu, severnozapadnoj Albaniji i njen vođa bio je Skenderbeg, koji se do smrti borio protiv Turaka, što je bio i zadatak saveza, iako mu je ova liga u jednom trenutku okrenula leđa.

Iako se radi o albanskoj ligi, prema delu dostupne istorijske građe, Lješka liga je bio savez i albanskih i srpskih plemića, pre svega porodica Balšić, Kastriot, Crnojevići, Zaharija, Topija, Musaši i Spanija, navodi Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari