Kurti: Nema normalizacije odnosa sa Srbijom ako se ne prizna realnost nezavisnog Kosova 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti je na početku vanredne sednice Skupštine Kosova predstavio prioritete i kadrovska rešenja Vlade koja danas treba da bude izabrana i istakao da „nema normalizacije odnosa sa Srbijom ako se ne prizna stvarnost nezavisnog Kosova“.

On je rekao da je glavni prioritet Vlade borba za prevazilaženje situacije stvorene pandemijom, a da zatim dolaze pravda, zapošljavanje, ekonomski razvoj i reforma obrazovanja.

„Pandemija je glavni izazov, bez gubljenja vremena smislićemo plan za nove mere i imaćemo cilj da vakcinišemo 60 odsto stanovništva. Nastavićemo sa proveravanjem radi uspostavljanja pravde, obrazovanje će takođe biti reformisano“, rekao je Kurti.

Kada su u pitanju odnosi i dijalog sa Srbijom Kurti je rekao da bez „priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dve zemlje“.

Kazao je da Kosovo sa Srbijom ima otvorena pitanja koja treba rešiti dijalogom, ali je dodao da se ne može postići napredak, ako ne postoji napredak u rešavanju sudbine nestalih na Kosovu.

Kurti je dodao da će se „uz reciprocitet unapređivati odnosi sa susedima“.

Podvukao je da put ka integraciji u EU može biti izazovan, ali da nema alternative.

Kurti je za prvog zamenika premijera predložio Besnika Bislimija, iz redova Samoopredeljenja koji će biti nadležan za evropske integracije, dijalog i razvoj, Doniku Gervala, iz Inicijative Vjosa Osmani, koja će obavljati i dužnost ministarke spoljnih poslova, i Emiliju Redžepi iz redova bošnjačke zajednice, koja će biti zadužena i za položaj manjina i ljudska prava.

Za ministra unutrašnjih poslova je predložen Dželjalj Svečlja, Aljbuljena Hadžiju za ministarku pravde, Rozeta Hajdari za ministarku trgovine i industrije, i Hekuran Murati za ministra finansija.

U Vladi su i ministar obrazovanja i nauke Arberie Nagavci, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku, ministar poljoprivrede Faton Peci, ministar infrastrukture Ljiburn Aljiu, ministar ekonomije Artan Rizvanoli, dok će ministarstvo zdravlja preuzeti Arben Vitia.

Za ministra odbrane je predložen Armend Mekaj, ministarstvo lokalne samouprave će voditi Eljbert Krasnići, Fakrim Damka, iz redova turska zajednice, će voditi ministarstvo regionalnog razvoja i Goran Rakić će biti ministar za zajednice i povratak.

U toku je diskusija o predlogu prioriteta Vlade i kadrovskim rešenjima za njen sastav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari