Kurti: Sa Srbijom samo na ravnoj nozi 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Odnosi između Kosova i Srbije mogu se normalizovati samo ako se države dogovore o pravilima i principima kojih će se obe strane pridržavati, piše premijer Kosova, Aljbin Kurti, u članku za Frankfurter algemajne cajtung.

U autorskom članku za Frankfurter algemajne cajtung kosovski premijer piše: „Brz dogovor između Kosova i Srbije je dobar – dobar dogovor je bolji. Dobar dogovor, međutim, mora biti zasnovan na demokratskim principima da bi bio okrunjen dugoročnim uspehom.

Reciprocitet prema Srbiji koji se zahteva od kosovske vlade, a koji ima za cilj stvaranje pravednih početnih uslova za održiv sporazum, kratkoročno predstavlja važan korak u postizanju ekonomske i političke stabilnosti između Kosova i Srbije. Dugoročno gledano, to je važan korak ka izgradnji dobrosusedskih odnosa dok se ne budu u potpunosti normalizovali.

Međutim, do normalizacije međudržavnih odnosa može doći samo ako se obe strane koje treba da se „normalizuju“ dogovore o pravilima i principima kojih će se pridržavati obe strane. Dobra volja i susreti na ravnoj nozi, preduslov su za sve pregovore koji su usmereni na uspostavljanje mirnih odnosa. Politika koja ima za cilj osvetu je kratkotrajna i bez perspektive“ piše Kurti.

On potom poziva EU i SAD „da nadgledaju proces i unapred definišu mere koje treba preduzeti u slučaju nepoštovanja principa i bilo kakvih kršenja sporazuma.“ Aljbin Kurti ističe da je carinsku tarifu od 100 posto za uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine „nasledio od prethodne vlade“ i nasatavlja: „Međutim, princip reciprociteta je uvek bio vodeći princip moje stranke. Pored toga, reciprocitet svoju vrednost izvodi iz koncepta jednakosti i sveprisutan je u međunarodnim odnosima. Trajni mir i ravnopravnost vodeća su načela kosovske vlade, čiji sam premijer od početka februara.“

Kurti piše da „sporazumi sklopljeni prisilom i pretnjama, koji nisu zasnovani na međusobnom poštovanju, nisu vredni papira na kojem ih potpisujemo“ pa najavljuje:

„Zbog toga, kao znak naše dobre volje i spremnosti za rešavanje političkih sporova, želimo da ukinemo carinu za sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta 2020. godine. Zauzvrat, pozivamo Srbiju da okonča kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i ukloni necarinske barijere u trgovini. Ako srpska strana ovde pokaže dobru volju, kosovska vlada će u potpunosti ukinuti uvozne carine za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine u periodu od 90 dana od 1. aprila 2020. godine. Nadamo se da će Evropska unija ponuditi viznu liberalizaciju kosovskoj strani pre samita u Zagrebu 7. maja.

U slučaju da Srbija ne bude poštovala dobru volju kosovske vlade da ukloni ekonomske, trgovinske i političke prepreke, te nastavi svoju međunarodnu kampanju protiv Kosova i ne ukloni postojeće barijere u trgovini, od 1. aprila ćemo početi sa postepenom primenom principa reciprociteta, najpre u trgovini, a zatim i u poslovanju uopšte i u politici“, piše premiejr Kosova Aljbin Kurti za Frankfurter Algemajne cajtung.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari