Kurti želi da se vrati na vlast u velikom stilu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ostavka koju je Hašim Tači dao na mesto kosovskog predsednika nakon što je Specijalno tužilaštvo potvrdilo optužnicu za ratne zločine protiv njega može da produbi političku nestabilnost u Prištini, naročito ako se ima u vidu činjenica da je aktuelna vlada od ranije „krhka“, kažu za Danas nezvanično pojedini predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada.

Naši izvori ne isključuju mogućnost raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora, što bi u ovom trenutku išlo naruku Samoopredeljenju, koje predvodi Aljbin Kurti.

Kako objašnjavaju, „Samoopredeljenju u poslednje vreme neprestano skače rejting“ jer se „ogromna većina“ kosovskih Albanaca protivi nedavno postignutom sporazumu iz Vašingtona o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i osnivanju Zajednice srpskih opština.

„Kurti, koji je bio premijer svega par meseci, nesumnjivo bi najviše politički profitirao od prevremenih izbora. U slučaju da se takav scenario obistini, Samoopredeljenje će pokušati da poništi pojedine tačke sporazuma iz Bele kuće, kojem se od početka protivilo. To, dakle, ne znači da bi navedeni dogovor bio u potpunosti poništen. Kurtiju i njegovim pristalicama ide naruku pobeda demokrate Džozefa Bajdena protiv republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, koja se čini sve izvesnijom, iako još nije zvanično potvrđena. U slučaju da Bajdenova pobeda bude i zvanično potvrđena, obnoviće se prisan odnos Samoopredeljenja sa Amerikom, koji je donekle poljuljan kada su se Kurti i njegovi saradnici protivili potezima Trampove administracije u vezi sa dijalogom Srbije i Kosova. U navedenoj konstelaciji snaga pitanje je šta će se desiti sa Vašingtonskim sporazumom, ali i sa Briselskim dijalogom“, objašnjavaju diplomate.

Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, kaže za Danas da postoji „svakako“ mogućnost održavanja prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, „ali nisam siguran da u ovom momentu bilo kome u vladajućoj eliti, osim možda Ramušu Haradinaju i Alijansi za budućnost Kosova (AAK) odgovaraju novi izbori“.

– Svi su svesni da bi Samoopredeljenje dobilo mnogo više glasova, i da je stoga možda bolje da budu zajedno. S druge strane, AAK uslovljava svoj ostanak u vladi sa predsedničkim mestom, dok Demokratska partija Kosova (PDK) traži mnogo koncesija da bi ušla u vladu, tako da je sve na klimavim nogama. Ali, ukoliko Samoopredeljenje dođe na vlast, to ne znači da će Vašingtonski sporazum biti napušten. Već smo videli da je Bajden u slučaju Jerusalima najavio da će se pridržavati odluka svog prethodnika. A, s druge strane, Vašingtonski sporazum sadrži elemente koji se direktno tiču interesa SAD u širem regionu, i ne vidim razlog zbog čega bi bilo ko od toga odustajao. Treće, treba i da vidimo koja će biti američka agenda za Balkan, i kako će stvari biti ustrojene. Bajdenovi stavovi o tome da je nezavisnost Kosova neupitna, a koji su izrečeni pre izbora SAD, nisu u suprotnosti sa stavovima Trampa, ukazuje Novaković.

Osmani apelovala na jedinstvo

V. d. predsednika Kosova Vjosa Osmani pozvala je juče predstavnike svih političkih stranaka na jedinstvo kada su u pitanju nacionalni interesi, prenela je agencija Beta. „Naravno, oko pitanja od nacionalnog interesa svi bi trebalo da se ujedine. Što se mene tiče, čak i na mestu vršioca dužnosti predsednika, daću maksimalan doprinos. Ali ovo, kao što sam rekla, zavisi i od volje drugih političkih predstavnika“, rekla je ona posle polaganja cveća na grob bivšeg kosovskog lidera Ibrahima Rugove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari