Kvinta i Beograd pozvali Kurtija na kompromis 1Foto: EPA-EFE/ ERMAL META

Novoj Vladi Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem već po formiranju stiže nekoliko izazova – od žalbi srpske liste zbog broja ministarskih mesta, preko poziva ambasadora Kvinte da što pre izabere novog predsednika Kosova, do poziva predsednika Srbije za kompromisom.

Skupština Kosova izglasala je novu Vladu na čijem čelu će se nalaziti Aljbin Kurti i imaće 15 ministarstava, ali neće imati podršku opozicionih albanskih partija i Srpske liste koja je najavila žalbu Ustavnom sudu jer nisu dobili dva ministarska mesta, nego samo jedno. Predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je juče dužnost ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, koje je do sada vodio funkcioner te liste Dalibor Jevtić.

Negodovanje Srpske liste podržao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče izjavio da je Ustav Kosova „brutalno prekršen“ time što Srbi nisu dobili dva ministarska mesta u novoj kosovskoj vladi i to ocenio kao lošu poruku.

Tokom obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac kod Valjeva, Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je Kurti izjavio „da svi treba da budu ujedinjeni u borbi protiv Srbije“ i da je to „loša poruka srpskom narodu“.

„Niko nije reagovao jer im je dozvoljeno sve što je protiv Srbije. Zamislite samo šta bi se dogodilo da sam ja pozvao da svi budemo ujedinjeni u borbi protiv Prištine. A ja samo pozivam na razum i da budemo ujedinjeni u borbi za postizanje komporomisa“, naveo je Vučić.

Kurti je u prvom obraćanju nakon stupanja na dužnost rekao da su očekivanja građana velika, te da je na njemu i njegovoj Vladi velika odgovornost. Govoreći o odnosima sa Srbijom, on je naglasio da „dijalog treba da reši sve postojeće probleme a ne da stvori nove probleme. Bez priznanja realnosti nezavisnost Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije, nema normalizacije odnosa dva naroda i dve države“.

Vladu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija podržalo je 67 poslanika Samoopredeljenja i manjinskih zajednica dok je 30 glasova bilo protiv i ni jedan uzdržan. Kurtijeva vlada je dobila šest glasova više od neophodne većine, nakon što je u prethodnom sazivu vladi čiji je takođe bio premijer, izglasano nepoverenje. Podršku mu ovaj put nisu dali Srpska lista, kao i Demokratska partija Kosova (DPK).

Srpskoj listi, koja nije deo nove vladajuće koalicije, pripalo je Ministarstvo za zajednice i povratak ali oni su negodovali zbog toga što je ustavnom Kosova propisano da, ukoliko vlada ima više od 12 ministara, što u ovom sastavu jeste slučaj, onda manjinskim zajednicama sleduje i treće ministarsko mesto. Srpska lista tumači da ovo mesto treba da pripadne njima.

Emilija Redžepi, koja će na mestu ministra zaduženog za položaj manjina i ljudska prava, predstavljati bošnjačku zajednicu, citirala je Ustav Kosova komentarišući žalbu Srpske liste i poručila njihovim poslanicima da „slobodno možete da se obratite Ustavnom sudu“.

Lider DPK Enver Hodžaj je ocenio da će sa ovom Vladom Kosovo „ući u novu fazu nestabilnosti“. Nestabilnost koja trenutno preti Kosovu vezana je i za izbor predsednika Kosova, nakon što je Hašim Tači podneo ostavku na tu funkciju početkom novembra 2020. kada je potvrđena optužnica protiv njega u Hagu. Od tada je funkciju vršioca dužnosti predsednika preuzela Vjosa Osmani, kao predsednica Skupštine. U međuvremenu je izabran novi predsednik Skupštine Gljauku Konjufci, ali različita su tumačenja da li time otpočinje novi rok od šest meseci koliko može trajati satus vršioca dužnosti predsednika Kosova ili ne. U slučaju da se v. d. status ne produžava, kosovske institucije bi trebalo već da počnu sa procedurom izbora novog predsednika Kosova, jer ovaj rok ističe početkom aprila.

Prvi potez Aljbina Kurtija nakon preuzimanja dužnosti bio je sastanak sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Suniogom, prenosi Kosovo pres.

Čestitke na Tviteru

Strane diplomate na Kosovu uputile su čestitke Aljbinu Kurtiju na izboru za premijera. Među ambasadorima koji su kosovskom premijeru uputili čestitke na Tviteru su Nikolas Abot, ambasador Velike Britanije na Kosovu, Jorn Rode, ambasador Nemačke na Kosovu, kao i šef Evropske unije na Kosovu Tomas Sunjog. Ambasador Velike Britanije uputio je čestitke uz poruku da se raduje saradnji sa novom Vladom Kosova, sa kojom dele zajedničke prioritete.

Prvi zadatak izbor predsednika Kosova

Ambasadori zemalja Kvinte ocenili su da izbor predsednika Kosova treba da bude prvi zadatak nove vlade i ocenili to kao najveću prepreku u daljem radu kosovskih institucija. Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država su u zajedničkom saopštenju čestitali su izbor nove vlade i skupštine Kosova, ali i poručili da opozicija i vlada treba zajedno da rade na prioritetima, a prvi je izbor novog predsednika. „Kosovu je potrebno svrsishodno vođstvo i funkcionisanje upravljačkih institucija koje obezbeđuju stabilnost, uključujući Predsedništvo“, navodi se u njihovom dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari