Lajčak: Mapa pogrešno protumačena, postoji linija koja razdvaja Kosovo od Srbije 1Foto: EPA-EFE/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su mapu u njegovom kabinetu pogrešno protumačili oni koji tvrde da je na njoj Kosovo prikazano kao deo Srbije.

„Kako je mapa u mojoj kancelariji na zamućenoj slici tokom mog intervjua izazvala danas neka pogrešna tumačenja, delim njenu stvarnu fotografiju izbliza. To je zvanična mapa EU. Kosovo je tu, kao i linija koja razdvaja Kosovo od Srbije“, napisao je Lajčak na Tviteru.

On je uz tu poruku objavio četiri fotografije mape iz svog kabineta, na kojima se jasno vidi da je linija koja odvaja Kosovo od Srbije znatno tanja od linija koje predstavljaju državne granice na mapi, ali da je iste boje kao one.

Za razliku od Kosova, na mapi u Lajčakovom kabinetu nema linije između Vojvodine i ostatka Srbije.

Lajčak je nešto kasnije naveo da su današnji komentari u vezi s mapom „primer zašto je toliko važan dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije – da slična pitanja ne bi više izazivala nesporazume“.

Ranije danas, vršiteljka dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla zatražila je od Lajčaka da u svom kabinetu počne da koristi geografsku kartu na kojoj je Kosovo prikazano kao nezavisna država.

Nakon što se u medijima pojavila slika Lajčaka ispred karte na kojoj je Kosovo navodno deo Srbije, Haradinaj-Stubla je rekla da mu je diplomatskom poštom poslala kartu na kojoj su Srbija i Kosovo odvojene države i poručila mu da neće imati uspeha na funkciji ako i dalje bude koristio „zombi mape“.

„Dobar dan, gospodine Lajčak: Mape su važne! Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, da ne govorim o nedostacima. Što duže budete izbegavali mapu koju sam vam poklonila, to ćete duže biti neuspešni u svom poslu“, napisala je Haradinaj-Stubla na Tviteru.

Na sliku Lajčaka, koja je na Kosovu izazvala burne reakcije, reagovao je i portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela koji je na Tviteru napisao da su tvrdnje o mapi neosnovane.

„Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa statusno neutralnom pozicijom Evropske unije. Preporučio bih svima da se usmere na pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji odnosa, umesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče“, napisao je Borelov portparol Peter Stano.

Na Kosovu je ta izjava Stana prokomentarisana pozivom da EU, ako je neutralna, ne koristi karte iz prošlosti jer su one daleko od neutralnosti prema statusu Kosova.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

27 reagovanja na “Lajčak: Mapa pogrešno protumačena, postoji linija koja razdvaja Kosovo od Srbije”

 1. Hteli mi da se ljutimo ili ne, stvarnost je drugačija. Ode Kosovo pa mi lajmo. Znate onu: Kere laju a karavane prolaze.

  • PA Onda uredu nema razlogaa da pregovaramo ako je tako ili ipak nije. Da cinjenica da, trenutno nije pod nasom kontrolom Ali nije ni pod Albanskom. Sve dok savet bezbednosti ne donese novu rezoluciju Koja menja 1244 ostaje otvoreno pitanje

  • A što onda traže da pregovaramo?
   Ne prihvatati ništa što nije u okviru Rezolucije 1244.
   Nama je nepotrebno priznavanje Srbije od strane *Kosova.

 2. Hajde da bez potrebe ne pominjemo Vojvodinu (iliti severni deo Srbije) u bilo kom kontekstu gde se pominju nekakve linije i granice.

 3. Zna se čemu bi se radovao Lajčak i BG krug dvojke koji je dobro plaćen za to…Neće vam se san ostvariti

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.