Lazović: Krstić sada preti Dušanovim zakonikom 1Foto: Medija centar

Tekstovi u različitim medijima o protestima građana zbog visokih cena goriva kao da imaju jednog urednika. Iste rečenične konstrukcije i optužbe na račun građana i isti loši argumenti.

Naravno, takva pisanja su samo pratila neprijateljsko raspoloženje vlasti prema građanima koji su se usudili da protestuju jer plaćaju litru benzina najskuplje u regionu – komentariše za Danas Vesna Radojević, novinarka KRIK-a, medijske fenomene u kojima su se pojavljivale i isto tako iznenadno nestajale vesti o navodno katastrofalnim posledicama blokade puteva, poput smrti beba, stradanja trudnica, i smrti drugih ljudi.

Sagovornica Danasa podseća da je Beograd bio blokiran dva dana tokom proslave MUP-a, na inauguraciji predsednika Vučića, štrajku taksista. Radnici FAP-a iz Priboja, dodaje ona, iz očaja su pre neku godinu blokirali prugu ka Crnoj Gori.

– Ne sećam se da je u tim slučajevima policija nekog hapsila, a mediji nazivali teroristima? Bilo bi dobro da se kolege iz takvih medija sete da prema Kodeksu novinara oni služe javnom interesu, a ne političkim partijama i Vladi.

S druge strane, pokušaj da se poture nečije smrti zbog toga što su građani izražavali svoj stav, pa i blokadom saobraćajnica, u najmanju ruku je bedan, ali i vrlo opasan jer gura građane u još dublje podele – smatra Vesna Radojević. Ona zaključuje da je, ipak, diverzija vlasti uspela.

– Uspeli su da promene narativ, blokade su utihnule, gorivo i dalje košta isto. Samo su građani i dalje očajni zbog propalih institucija i pokušaja da moćnijem objasne da je kritika vlasti civilizacijska tekovina. Jer ako su za nekog glasali, nisu valjda potpisali saglasnost za lobotomiju – zaključuje novinarka KRIK-a za Danas.

Otvorena je sezona lova na nezadovoljne građane, smatra Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd. On za naš list reaguje na tvit Nebojše Krstića sledećeg sadržaja: Ko blokira most i brani prelaz drugijema, imaju mu se odseći uši, ako ponovi – muda. Dobri i mudri car Dušan Silni.

– Ekipa poslušnika vlasti, raznih bizarnih likova koji su se u ovim mračnim trenucima za srpsku javnu sferu obreli po režimskim televizijama i medijima, utrkuju se u dodvoravanju vlasti kroz blaćenje nezadovoljnih ljudi. Ali kao da nije dovoljno što su brojne laži zapljusnule naslovne strane, već dobropozicionirani jurišnici čak i prete građanima. Kao nekada kada je pretio aktivistima Ne davimo Beograd šamarima, Nebojša Krstić, član Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, sada preti sprovođenjem Dušanovog zakona i fizičkim sakaćenjem nezadovoljnih građana – kaže Lazović za Danas.

On napominje da Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd najoštrije osuđuje ovakvo igranje sa stvaranjem atmosfere linča prema demonstrantima.

– Pitamo se da li je za javni servis svih građana prihvatljivo da jedan od članova njegovog Upravnog odbora poziva na fizičko sakaćenje nezadovoljnih? Svi građani, pa i ti koji protestuju zbog prevelikih cena goriva finansiraju rad RTS-a i najmanje što mogu da očekuju od ljudi čije plate plaćaju, jeste da im ne prete. O objektivnom, nepristrasnom i izveštavanju u skladu sa profesionalnim standardima ne možemo ni govoriti dok se iz RTS-a poziva na nasilje. Zato zahtevamo da se RTS ogradi od izjava Nebojše Krstića, kao i njegovu smenu iz UO zbog ponavljanja pretnji građanima – zaključuje Radomir Lazović za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari