Lazović: Nije samo cenzura već i huškanje na nasilje 1Foto: Medija centar

Mi se nalazimo u trenutku kada više ne možemo govoriti samo o pukoj kontroli medija, cenzuri ili autocenzuri, već o stavljanju jednog velikog broja medijskih kuća kompletno u službu vršenja pritisaka, pretnji, huškanja na nasilje i ućutkivanje svakog kritičkog razmišljanja i javnog delovanja u našoj zemlji.

To za Danas komentariše Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, jedan od najučestalijih meta tabloida koji rade direktno pod kontrolom vrha vlasti u Srbiji. Kako je do sada već višegodišnje iskustvo pokazalo, brutalni napadi tabloida ali i pojedinih televizija, poput Studio B i Pinka, na aktiviste, predstavnike opozicije, novinare načelno, javne ličnosti koji kritikuju vlast, sa gotovo istom silinom sprovode se i nad običnim ljudima koji, prenoseći lična iskustva iz svakodnevnog života, ukazuju na propuste i loš sistem u okviru kojeg moraju da kreću.

Tako je Violeta Cvetković iz Kragujevca progovorila o onome što muči mnoge roditelje kada je u pitanju način organizovanja zdravstvene zaštite dece u Srbiji, i mogućnost da tražite mišljenje drugog lekara pedijatra u okviru iste zdravstvene ustanove. Odmah zatim, na naslovnoj strani tabloida Informer osvanuo je naslov – „Šokantno: Violeta iz Kragujevca koja je optužila lekare da neće da pregledaju dete, osuđivana“. U tekstu ovog tabloida navedeni su navodni podaci iz njenog zdravstvenog kartona i podaci o njenoj navodnoj prethodnoj osuđivanosti, uz komentar da je da je ona „konfliktna ličnost, vrlo bahata i da ovo nije prvi put da pravi skandale“.

Autonomni ženski centar pozvao je zato juče Ministarstvo kulture i informisanja, Savet za štampu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da reaguju povodom navoda lista Informer kojima se život Kragujevčanke Violete Cvetković dovodi u opasnost.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd ističe za Danas da u sistemu vlasti razvijenom za gušenje kritičke misli i govora tabloidi nisu sami, ali da jesu njegov najznačajniji deo.

– Političari crtaju mete, a mediji poput TV Pinka, Studija B, Srpskog telegrafa, Alo ili Informera čine mehanizam za gušenje svake kritike vlasti – smatra Lazović. On dodaje da je jedan veliki deo medija pretvoren u pesnicu režima za obračunavanje sa neistomišljenicima.

– Ova pesnica ne radi sama, ona je usko povezana pre svega sa nalogodavcima, političarima vladajuće partije, ali takođe i sa onima koji u atmosferi linča koju mediji pripreme, vrše prave udarce na žrtvama. U pitanju su sa jedne strane instrumentalizovane institucije sistema, inspekcije, pravosuđe, koje, kao u slučaju Južnih vesti ili fondacije Sergeja Trifunovića upada da etiketirane i medijski već obrađene prevarante kazni za izmišljene prekršaje i naplati im njihovo talasanje i neposlušnosti. S druge strane, ovaj mehanizam povezan je sa ekstremnim desničarima koji zadatak ugrožavanja u javnosti etiketiranih izdajnika i rušitelja države, prenose na društvene mreže ili u javni prostor, kao što je to slučaj sa Rodoljubom Šabićem, aktivistima Ne davimo Beograd, Marinikom Tepić ili mnogim drugim neposlušnim akterima javnog života – navodi sagovornik Danasa.

Koliko je ovaj sistem razvijen, zaključuje Lazović, možda najbolje oslikava situacija sa majkom iz Kragujevca.

Naprednjak Malović tužio kolumnistkinju Danasa

Redakcija sajta Pančevo Si Ti saopštila je da je protiv njih tužbu podneo koordinator Srpske napredne stranke za Južnobanatski i Podunavski okrug i potpredsednik Izvršnog odbora SNS-a Branko Malović. Malović preko beogradskog Ortačkog advokatskog društva „Stojković“ na ime naknade štete i ublažavanja duševnih boli od sajta „Pančevo Si Ti“ traži 500.000 dinara. Tužbu je podneo zbog teksta slobodnog novinara Nenada Živkovića, „Partijska država + proveren kadar = naprednjačko vladanje“, koji je na sajtu objavljen 9. jula ove godine. Malović je tužio za uvredu i kolumnistkinju lista Danas Draganu Rakić i od nje, kao i od sajta, traži 500.000 dinara na ime naknade štete za ublažavanje društvenih boli. Malović je tužbu podneo zbog kolumne „Šta premijerka radi sa šefom SNS jurišnika“, koji je Danas objavio 25. septembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari