LDP: Presuda Šešelju nas obavezuje na suštinsku promenu u političkom životu 1Foto: Logo

Presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove Vojislavu Šešelju važna je jer potvrđuje njegovu ličnu odgovornosti i utvrđuje da je zapaljiv govor zločin protiv čovečnosti, a najvažnija je zbog toga što je sada i sudski dokazano da su zločini protiv čovečnosti počinjeni na teritoriji Srbije.

Tako je danas ocenila Liberalno-demokratska partija.

Presuda Šešelju je prva presuda međunarodnog suda koja utvrđuje da su za vreme sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zločini počinjeni i na teritoriji Srbije, i predstavlja poslednji u nizu šamara srpskom društvu sa pozivom da se probudi i suoči se sa istinom o dešavanjima u Srbiji za vreme ratova devedesetih, navodi LDP.

U saopštenju se govori o etničkom čišćenju Hrvata u Vojvodini, zločinima u Sandžaku, masovnim grobnicama širom Srbije i u predgrađu Beograda, zarobljeničkim logorima, prisilnom mobilizacijom, organizovanjem i osveštavanjem paravojnih formacija.

Presuda Vojislavu Šešelju nas obavezuje na suštinsku promenu u političkom životu Srbije, više nemamo pravo ni izgovor da ignorišemo ključne nalaze presude koja potvrđuje direktnu vezu između zločinačke politike, čiji je Šešelj samo jedan od propagandista, i počinjenih ratnih zverstava, ističe LDP.

Tužilaštvo i sudovi nakon ove presude Šešelju moraju preuzeti svoj deo odgovornosti kada je u pitanju govor mržnje Vojislava Šešelja.

Njegovi istupi u javnosti kroz kontinuirani zapaljiv rečnik prema drugim etničkim i religijskim grupama, braniteljima ljudskih prava i političkim protivnicima moraju biti mnogo temeljnije praćeni i ispitivani nakon ovakve odluke Mehanizma u Hagu, ocenjuje LDP.

Srbija ima priliku da pokaže se promenila, i da Šešeljeva politika nema ništa zajedničko sa modernom, evropskom Srbijom kojoj težimo. Tu priliku ćemo iskoristiti samo ako kao društvo jasno osudimo i distanciramo se od nacionalističke politike, a pravosudni organi nastave tamo gde je haška pravda stala i istraže, razjasne i procesuiraju sve zločine počinjene u ime zločinačke politike, ističe se u saopštenju LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari