Lečić: DS se pretvara u glasačku mašinu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Naš izlazak sa sednice Glavnog odbora DS u subotu, izlazak grupe od dvadesetak ljudi, iniciran je nedopuštanjem meni da govorim na GO DS, kao njenog člana, ali razlozi su složeniji.

Postala je praksa na glavnim odborima da se ljudima uskraćuje reč, formalizmom zamenika predsednika Saše Paunovića, koji je, podsetimo, i Dragoljubu Mićunoviću onemogućavao da završi svoj govor, čoveku osnivaču DS, koji je više puta rizikovao život i zatvor radi svojih političkih uverenja i borbe za slobodno demokratsko mišljenje. Već duže vremena sam svedok uzurpacije demokratije u mojoj stranci, u Demokratskoj stranci, a ona, svakako, nije demokratska bez demokratije, jer je to njena suština, kaže za Danas Branislav Lečić, glumac i član DS, obrazlažući razloge zbog kojih je u subotu napustio sednicu Glavnog odbora demokrata.

Naš sagovornik navodi da već duže vremena „osnovna ćelija Demokratske stranke, a to su njeni odgovori – ne funkcioniše na demokratski način“. Kako objašnjava, od 160 odbora i nešto, koliko ima DS, ne računajući one na Kosovu, „danas imamo situaciju da je preko 70 i nešto odbora sa povereništvom“.

-Poverenik, prema pravilima, ima na raspolaganju manje od šest meseci da organizuje svoj odbor, tako što će biti demokratski izabrano rukovodstvo tog odbora. Ali, posao formiranja odbora nije završen, iako je rok od šest meseci prošao i nije produžen, pa imamo situaciju da jedan čovek predstavlja pet, šest, ili, čak, sedam odbora. U takvim okolnostima, kada poverenika nije izabrao lokalni odbor, već predsedništvo i predsednik DS, poverenici nisu demokratski izabrani. Oni su samo glasačka mašina, kako bi se preglasali oni koji imaju sopstvene stavove, koji misle sopstvenom glavom. Radi se o prekomponovanju, ističe Lečić.

Sagovornik Danasa parafrazira pravnika i političara Slobodana Jovanovića, koji je svojevremeno rekao da se ukidanjem demokratije u stranci ukida sloboda na suprotno mišljenje, čime se stvara glasačka mašina poslušnika i zavisnika, interesno povezanih u toj partiji.

– To se već osetilo na pomenutoj sednici Glavnog odbora jer istaknuti pojedinci iz stranke, koji su „izlog“ demokratije u ovoj zemlji nisu bili prisutni. Mislim na čitav poslanički klub, predvođen Dragoljubom Mićunovićem, kao i na druge značajne pojedince koji nisu došli – namerno, jer prepoznaju šta se u stranci dešava. Na Glavnom odboru se intenzivno osetio „klakerski“ sistem, a to znači da se aklamacijom podržavaju sve odluke predsedništva i tako se preglasaju oni koji drukčije misle. Diskusija je paravan, odluke se donose izvan Glavnog odbora, a to me navodi na opravdan zaključak da se stranačke odluke donose i van same stranke. Izgleda da postoje ambicije da se DS potpuno instrumentalizuje u tuđe svrhe. Dakle, mi smo izašli iz sale zbog uzurpacije demokratije, to je jedini i pravi razlog, poručuje Lečić.

Kao drugi razlog napuštanja GO DS, on navodi to što nije bilo tačke verifikacije mandata Omladini DS, koja je nedavno izabrala svoje rukovodstvo.

-Omladinci su zvali i predsedništvo i predsednika stranke kada su birali svoje organe, ali oni se na toj sednici nisu pojavili, što znači da je rukovodstvo bilo nezadovoljno što nije imalo kontrolu na tim izborom. Ja apsolutno podržavam mlade. Svako ko ratuje protiv mladosti unapred je izgubio bitku, ističe Lečić.

Prema njegovom mišljenju, to što je predsedništvo, na čelu sa predsednikom stranke, učinilo prema mladima, jeste non-sens, i to je „apsolutno nedopustivo“.

„Ako prema kome DS ima najveću odgovornost to je prema mladosti, i to prvenstveno u sopstvenim redovima“, ukazuje Lečić.

Naš sagovornik smatra da smo svedoci „ukidanja demokratije u našoj zemlji, što diktira režim, ali ja ne mogu mirno da posmatram kako se demokratija ukida i u DS-u – hajdučijom, nasiljem, koji nemaju veze sa demokratijom jer se uskraćuje mogućnost suštinskog sučeljavanja mišljenja, nužnog za donošenje ispravnih odluka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari