Lečić: Zakon odlučuje o mojoj registraciji, a ne Lutovac 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović tražila je dopunu dokumentacije kako bi Ministarstvo donelo odluku o upisu promena u registar stranaka i mi smo tu dopunu predali 6. novembra.

Očekujem, dakle, da odluka bude doneta naredne sedmice, posle ovih praznika. Zakon bi morao da progovori. Ništa drugo ne priznajem niti ću priznati osim zakona, kaže za Danas glumac i demokrata Branislav Lečić, odgovarajući na pitanje da li je dobio odgovor od nadležnog ministarstva na zahtev da bude upisan u Registar političkih stranaka kao novi predsednik Demokratske stranke, budući da se ranije pominjalo da je 11. novembar rok za to. Podsetimo, Lečić i njegov tim tvrde da je on izabran za predsednika DS-a na neposrednim izborima održanim 26. septembra, koje ne priznaje ranije izabrani predsednik Zoran Lutovac.

Povodom tvrdnji Zorana Lutovca da „Ministarstvo ne može da kao predsednika stranke u Registar upiše Branislava Lečića“, Lečić kaže: „Mi smo stranka koja poštuje zakon i samo zakon može da odlučuje o našoj registraciji.“

– Što se tiče Lutovca, on čovek živi u prošlosti, a pritom se neprekidno gleda u ogledalo i zna koliko je zavisan, i zna ko ga je podmetnuo u DS, i zna čiji je, tako da on misli da i ja moram biti nečiji. E, pa, zato smo se i pokrenuli mi u DS-u, da bismo sačuvali stranku, da ne budemo ničiji. Znači, mi smo oslobodili i vratili DS iz zagrljaja onih koji hoće da je pripitome i da je podrede svojim političkim interesima, nismo se mi od jednog pretendenta na vlasništvo DS-a odvojili da bismo bili u nečijem drugom vlasništvu. DS nije na prodaju, a to sam rekao i pre dve i po godine, na unutarstranačkim izborima, gde je bio i Zoran Lutovac, a on je taj plakat skinuo. DS nije na prodaju, i tako će ostati sve dok ima DS-a. DS je nacionalna institucija i nijedna politička partija, ni na vlasti, niti u opoziciji, ne može odlučivati o sudbini DS-a. O misiji Demokratske stranke i njenoj političkoj sudbini odlučivaće samo njeni članovi i građani, poručuje naš sagovornik.

Lečić naglašava: „Veliki demokrata Lutovac zaboravlja razloge zbog kojih DS ne želi da je on više predstavlja. DS je izabrala novo rukovodstvo, sa više od 2.500 glasova. Taj posao je završen direktnom, neposrednom demokratijom.“

– Članovi DS-a su izabrali, a pošto Lutovac misli da se demokratija rešava u kabinetu i tvrdoglavim ponavljanjem iste mantre, on ne priznaje glasove svojih članova. Naravno, u toj stvari on se više ništa i ne pita. Statutarna komisija je odavno poništila svako izbacivanje svih onih koje je Lutovac u svojoj neformalnoj organizaciji u raznim odborima i glavnim odborima, sazvanim nakon naših legalno održanih unutarstranačkih izbora, izbacio. Dakle, iz DS-a niko nije izbačen. A on bi mogao da se dogovori sa gazdom kakvu pesmu da pevaju sa nekim novim notama. Ova pesma je dojadila i Bogu i ljudima, tvrdi Branislav Lečić.

Procedura upisa

U Registru političkih stranaka, ažuriranom 1. oktobra 2020, navodi se da je Lutovac zastupnik DS-a, a kao sedište stranke navodi se Nušićeva 6, Beograd. U taj registar trenutno su upisane 123 stranke. Prema pravilima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, „prijavu za upis u Registar podnosi lice ovlašćeno za podnošenje prijave za upis u Registar“, a Ministarstvo je „dužno da donese rešenje o upisu političke stranke u Registar u roku od 30 dana od dana predaje uredne prijave za upis“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari