Lekić (DS): Priprema se kupovina glasova za naredne izbore 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Demokratska stranka u današnjem saopštenju pozdravila je najavljeno ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, kao i obustavu principa da se za svakog novozaposlenog mora dobiti odobrenje komisije Vlade Republike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, to je preduslov kako bi preduzeća samostalno donosila odluke o zapošljavanju novih lica, i na taj način stala na put partijskom kadriranju.

Ipak, dosadašnje iskustvo govori da Srpska napredna stranka uspeva da iskontroliše apsolutno sve tokove u javnom sektoru i da zato nemamo ni malo osnova da verujemo u svrsishodnost izmena Zakona o budžetskom sistemu, poručili su iz DS-a.

„Paralelno sa ovim predlogom, definisan je i procenat povećanja plata u javnom sektoru, što je apsolutno opravdano kada su u pitanju zdravstveni i prosvetni radnici. Međutim, čini se da je prioritet vladajućoj stranci omogućavanje (pred)izbornog inženjeringa o državnom trošku, jer ovi predlozi članovima SNS-a otvaraju vrata mnogih javnih preduzeća uz primamljive plate, plate koje su čak 25% u proseku veće nego u privatnom sektoru. Zauzvrat su dužni samo da svojoj partiji uzvrate povećanjem mobilnosti i produktivnosti za još jedan krug predizborne kampanje,“ izjavio je Miloš Lekić, član Političkog saveta Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu.

On je izjavio da je teško zamisliti da jedna stranka na čelu sa „autoritativnim vođom“, koja ima apsolutnu vlast i kontrolu medija, privrede i finansija, pretpostavi stručnost partijskom kadriranju. Dodaje da je procenat izlaznosti na parlamentarnim izborima, a posebno u Beogradu, jasan signal SNS-u da nešto nije u redu.

„Kako bi predupredili iznenađenja na izborima najavljenim za 2022. godinu, SNS će se truditi da za sebe i svoje potrebe čvršće veže članstvo, a najsigurniji način je podela sigurnih poslova u državnim firmama i uvećane plate. To je jasan znak da smo u kandžama partijske države,“ zaključio je Lekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari