Lider LDP zatvorio sebi vrata politike 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Prebijanjem dvojice bivših poslovnih partnera iz Fizio centra na Novom Beogradu, lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izgubio je svaku šansu da u ovom izvlačenju bude deo buduće Vlade Srbije, s obzirom da je predsednik države Aleksandar Vučić najavio da računa i na one političare čije stranke nisu prešle cenzus.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, smatra da je Jovanović nasrtajem na vlasnika i pravnog zastupnika Fizio centra zatvorio sebi vrata za neku novu funkciju, ali samo u ovom deljenju, ali ne i ubuduće. On podseća na sličan incident koji se dogodio u Novom Sadu kada je lider Lige socijaldemokrata Nenad Čanak štapom prebio Pavla Lešanovića.

„Čanak je naposletku amnestiran za prebijanje čoveka. Sve se zaboravilo, gurnuto je pod tepih i nije ni odgovarao. Biće tako i sa Čedom, ali je on bar za sada, kada je reč o ovom izvlačenju i nekim istaknutijim ulogama, izgubio šanse. Suviše je ovo veliki skandal za bilo koju isturenu poziciju i bio bi problem za Vučića ukoliko bi se Jovanović pojavio na nekoj poziciji. Ali to ne mora da bude zavek“, smatra Vukadinović.

Njegov kolega politički analitičar Dragomir Anđelković međutim smatra da je Jovanović rezultatom koji je postigao na izborima izgubio svaku šansu da bude deo buduće Vlade Srbije.

„Neko ko je tako slabo prošao na izborima, kada bi dobio mesto u Vladi, to bi bilo ponižavanje birača. Ovim što se desilo to bi bilo dvostruko ponižavanje birača. Sa ovim skandalom u normalnoj zemlji na svako političko delovanje Jovanovića bila bi stavljena tačka“, ističe Anđelković.

Lider LDP zatvorio sebi vrata politike 2

I politikolog Cvijetin Milivojević smatra da bi u normalnoj državi  Jovanović bio bez ikakve političke šanse, jer je njegova lista na izborima osvojila svega 0,3 odsto glasova od ukupnog broja izašlih.

„Svaka dalja rasprava je bespredmetna, osim ako Vučić ne želi da pravi dalju sprdnju sa formiranjem vlade i sa nekim pojedincima čije stranke nisu prešle cenzus. Ali tada se vraćamo na onu vladu čija je premijerka Ana Brnabić. Ona je za premijerku predložena kao ekspert i evo završi se mandat vlade, a nismo ukapirali za šta je ona bila ekspert, osim što se pred kraj mandata učlanila u SNS i ladno postala član IO SNS. To je bila prevara birača i ako Vučić to još jednom uradi, onda se postavlja pitanje čemu oktroisani izbori, čemu teranje na ulicu ne samo bojkot, već i konstruktivne opozicije, kada istovremeno sa ulice uvlači u Vladu ljude koji nisu ni omirisali cenzus. Osim toga pitanje bi moglo da bude i za šta je Čedomir Jovanović ekspert. Možda ako bi bio ministar kulture, jer je završio dramaturgiju, ali ako bi Jovanović sa manjkom legitimiteta i legaliteta trebalo da bude ministar inostranih poslova, ili ministar za evropske integracije, pitam da li takav čovek sa osvojenih 0,3 odsto treba da reprezentuje evropsku perspeketivu Srbije ili da bude reprezent srpske diplomatije. Mislim da ne treba“, kaže Milivojević i dodaje da nije ni prvi ni poslednji put da političari posle incidenata dobiju neke nove funkcije.

On ističe da mi i u sadašnjoj vlasti imamo najviše državne funkcionere i direktore javnih preduzeća koji su učestvovali u mnogo ozbiljnijim incidentima nego što je Jovanovićev i sa mnogo fatalnijim posledicama, čak i smrtnim ishodima.

Za Bojana Klačara, direktora Centra za slobodne izbore i demokratiju, pitanje je da li je uopšte i postojala namera da lider LDP bude deo buduće vlade, ali da je Jovanovićev problem što se tuča na Novom Beogradu samo nadovezala na njegov loš izborni rezultat.

„Centralna tema za njega je politička budućnost stranke i njegove politike. Nasilje nije dobar saveznik za njegov lični imidž, a bez toga je svako učešće u Vladi upitno“, zaključuje Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari