Lideri opozicije: Stanje u poljoprivredi je katastrofalno 1Slobodna zona Niš Foto: DS

Na osmoj Niškoj zoni slobode, održanoj večeras  ispred Tržnog centra „Kalča“, predstavnici opozicionih stranaka koje su potpisale Sporazum sa narodom razgovarali su sa poljoprivrednim proizvođačima, kao i drugim zainteresovanim građanima.

Na improvizovanoj konferenciji za novinare čelnici niških demokrata i Pokreta slobodnih građana (PSG), Miodrag Stanković i Predrag Jovović, kazali su da je stanje u u poljoprivredi Niša i Srbije katastrofalno, okrivljujući za to pogrešnu i „neartikulisanu“ politiku aktuelne vlasti.

– U proteklih mesec dana obišli smo više desetina domaćinstava u okolnim selima i zaključak je da je poljoprivreda u nikad lošijem stanju i da je potreban potpuno drugačiji koncept oživljavanja proizvodnje i pomoć seljacima. Seljak nema mogućnosti da pokrije ni osnovne troškove, a nameti se svakog dana povećavaju- rekao je predsednik niškog odbora DS Stanković.

Stanković je dodao da je sa jedne strane neodrživo proizvoditi, a s druge strane nemoguće prodati proizvod.

– Nažalost,  trenutno stanje je takvo da seljaci odustaju od proizvodnje jer je neisplativa, pa se postavlja pitanje da li će proizvoditi domaće proizvode čak i za sopstvene potrebe – kazao je on.

On je rekao da je i u stočarstvu identična situacija, precizirajući da je uzgoj teladi sve ređi zbog toga što otkupljivači diktiraju cene, uzgoj krmača je gotovo potpuno zamro zbog niske cene mesa, a fond krava je u drastičnom padu.

– Preti opasnost da ćemo biti u problemu jer domaćeg sira i mleka neće biti čak ni za sopstvene potrebe, a kamoli za prodaju. Subvencije za mleko kasne već nekoliko meseci. Građani će biti prinuđeni da mlečne proizvode kupuju u prodavnicama, ali ne domaće, već veštačke i uvozne – kazao je.

Prema njegovim rečima, do 2012. godine, kada je DS bila u vlasti, poljoprivredni proizvođači su dobijali tri puta veće subvencije po hektari zasađenih površina, podsticaj za nove zasade bio je veći za 25 odsto, a postojale su subvencije za dizel gorivo koje su 2015. godine ukinute. Vlasnicima poljoprivrednog i građevinskog zemljišta ove godine su stigli višestruko uvećani računi za porez na imovinu u odnosu na prošlu godinu, rekao je.

On je kazao da je jedini put za oživljavanje srpskog agraga “dugoročna strategija koja podrazumeva stalnu modernizaciju proizvodnje, stalnu edukaciju poljoprivrednika, praćenje i prilagođavanje tržištu uz bezrezervnu podršku države kroz višestruko uvećane subvencije”.

Poverenik PSG Jovović je dodao da se mere podrške poljoprivredi „donose se na nivou predizborne kampanje i ni na koji način nisu razvojno orijentisane, već u najboljem slučaju predstavljaju ‘gašenje požara’”.

– Pokret slobodnih građana, kao odgovorna politička organizacija ima predlog programa za poljoprivredu i ruralni razvoj, koji će uskoro biti javno predstavljen građanima- kazao je on, izražavajući nadu da će ta stranka „u bliskoj budućnosti imati priliku da taj program sprovodi u interesu poljoprivrednika i svih građana Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari