Lideri zapadnog Balkana u Tirani 1Foto: Beta/Kabinet predsednika Srbije/AP

U Tirani će danas i sutra biti održan sastanak lidera zapadnog Balkana u okviru inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo s premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevim sa ciljem uklanjanja prepreka za slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala.

Na skupu u Tirani očekuje se presek stanja i jačanje implementacije mera za brži protok ljudi, robe, usluga i kapitala, preneo je RTS.

Na prošlom skupu u Ohridu postignut je dogovor kojim se započinje realizacija inicijative, sa ciljem da se unapredi investicioni ambijent u zemljama koje su uključene u inicijativu. Inicijativa je od početka otvorena i za druga tržišta regiona, ali neka od njih imaju rezerve.

Iz Prištine je poručeno da neće prisustvovati samitu u Tirani, a na prethodnom susretu predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore izjavili su da nemaju definisan ili pozitivan stav o inicijativi.

Predsednik Srbije ranije je rekao da nije nemoguće da na sastanku u Tirani učestvuje i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kako je najavljeno iz kabineta predsednika Srbije, Vučić će tokom drugog dana boravka posetiti Drač, u kojem je bio epicentar potresa razornog zemljotresa, koji je pogodio Albaniju krajem novembra ove godine.

U subotu je planiran i susret lidera zapadnog Balkana sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija, a potom i konferencija za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari