Ljajić: EU zabrinuta zbog nastupa opozicionih stranaka 1Foto: Vasily Maximov/POOL/EPA

“Ne mogu da tumačim šta su motivi pojedinih evropskih zvaničnika, poput Dejvida Mekalistera, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, da Rusija u Srbiji vodi destabilizujuću politiku i da pokušava da spreči evropske integracije.

Ali to može biti uzrokovano skorašnjim događajima u Crnoj Gori, kao i ponašanjem pojedinih opozicionih stranaka u predizbornoj kampanji za predsednika Srbije” – ocenjuje za Danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije tvrdnje Mekalistera.

Rusija povećava uticaj u Srbiji kako bi sprečila proces evropskih integracija, rekao je šef komiteta Evropskog parlamenta za inostrane poslove Dejvid Makalister i izvestilac EP za Srbiju. On je izjavio da Moskva u celini vrši uticaj na balkanske zemlje, preneo je Sputnjik. „Rusija vodi politiku destabilizacije situacije u Srbiji kako ne bi dozvolila ulazak balkanskih zemalja u sastav Evropske unije“, izjavio je Mekalister i dodao da „Rusija namerno destabiliše Srbiju“, što, kako ocenjuje „veoma brine EU“. On je istakao da Moskva pokušava da izvrši veliki uticaj na medije, jedan broj političara i civilno društvo. Mekalister je saopštio i da Srbija smatra Rusiju jednom od svojih glavnih pristalica.

Mekalister je ove ocene izneo u intervjuu nemačkom izdanju lista Velt, a u kontekstu te priče list dalje navodi da je čak i visoka predstavnica EU za inostrane poslove i bezbednost Federika Mogerini osetila u Srbiji prijateljsku atmosferu prema Rusiji. „Za vreme posete parlamentu u Beogradu prisustvovala je skandiranju nekih opozicionih poslanika „Srbija – Rusija!, Ne treba nam Evropska unija“, piše list.

Rasim LJajić za Danas, takođe, ističe opozicione kandidate za predsednika Srbije kao jedan od značajnih motiva takvih ocena čelnika EU.

– Rekao bih da su ih na takve izjave naveli upravo nastupi pojedinih stranaka – ističe Ljajić za naš list.

On ocenjuje da generalno ne može da ocenjuje spoljnu politiku neke druge države.

– Ono što mogu da kažem je da Srbija vodi balansiranu spoljnu politiku u međunarodnim okolnostima koje nisu nimalo lake. Zadržavamo prioritet integracija u EU uz održavanje dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom. Čak i ako zanemarimo politički aspekt u vezi sa pomoći Rusije oko Kosova, ta država je među prvih pet naših spoljno trgovinskih partnera – zaključuje Rasim Ljajić za Danas.

Prema rečima Aleksandra Popova, direktora Centra za regionalizam, ocene Mekalistera su potpuno istinite.

– Očigledno je da Rusija pokušava da spreči evropske i atlantske integracije po svaku cenu. Videli smo u slučaju Crne Gore šta se dogodilo. Srbija je razapeta između Rusije i EU, ali joj EU toleriše to što ne usklađuje spoljnu politiku jer je operativna po pitanju Kosova i drugih važnih pitanja. Toleriše joj i urušavanje unutrašnje demokratije, takođe – ističe Popov za Danas.

Nenad Popović opet dobio poziv za Krim

Lider Srpske narodne partije Nenad Popović i „nekoliko srpskih poslovnih ljudi“ dobili su poziv za učešće na ekonomskom forumu u Jalti sledećeg meseca, prenosi B92. Tu informaciju objavio je lider Krimske republike Sergej Aksjonov na Fejsbuku, nedelju dana nakon što se sa Popovićem sastao na Krimu. Zbog tog sastanka ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič uložio je protest vladi u Beogradu. U delegaciji SNP bilo je dvoje poslanika ove stranke, inače izabranih na listi vladajuće SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari