Ljajić: Šešelj nanosi štetu državi 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Odnosi u regionu su dovoljno loši i bez Vojislava Šešelja, odgovorio je za Danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije, na pitanje kako ocenjuje uticaj najnovijih incidenata osuđenog ratnog zločinca i lidera Srpske radikalne stranke na spoljnu i regionalnu politiku Srbije.

Sagovornik Danasa ističe u prvi plan besmislenost Šešeljevih postupaka.

– Sa incidentima koje pravi, Vojislav Šešelj nanosi štetu državi, a sebi ne donosi nikakvu korist – napominje za naš list potpredsednik i ministar u Vladi Srbije.

On smatra da bi lider SRS tokom devedesetih, u ratnom periodu, verovatno mogao da utiče na biračko telo i osvoji političke poene, ali ne i danas.

– Pre dvadeset do dvadeset pet godina, možda bi na ovim stvarima mogao da pribavi neki politički poen, sad može samo da pribavi malo više pozornosti. Pošto nije realno očekivati da se Šešelj promeni, korisna promena bi bila da se tim incidentima ne poklanja toliko pažnje – zaključuje Rasim Ljajić za Danas.

S druge strane, određeni deo javnosti smatra da bi korisna promena bila kada bi država, odnosno nadležni organi stali na put Vojislavu Šešelju u propagiranju ratnog zločinstva, govora mržnje i netrpeljivosti prema narodima u regionu.

Nakon prošlonedeljnog sprečavanja da uđe u selo Hrtkovce, ali dopuštanja da održi huškački govor u okolnom mestu Jarak, policija i tužilaštvo za sada ne reaguju na najavu Vojislava Šešelja i njegovih sledbenika da spreče održavanje festivala „Mirdita, dobar dan“, koji bi trebalo da bude krajem meseca u Beogradu. Reč je o festivalu posvećenom predstavljanju kulturne i društvene scene Kosova. Poslanik SRS Miljan Damjanović je, najavljujući da će radikali sprečiti održavanje festivala, zatražio da se zabrani organizatora – Inicijative mladih za ljudska prava – bez obzira što predstavlja stranku na čijem čelu se nalazi osuđeni ratni zločinac, kojem država Srbija dozvoljava da i dalje obavlja poslaničku funkciju u Skupštini Srbije.

Takođe, dvodnevni skup pod nazivom ‘Idejom EU do mira i razvoja’ koji je počeo juče u Domu Narodne skupštine, i gde prisustvuje 160 predstavnika iz Evrope i regiona, odvija se bez predstavnika kosovskog parlamentarnog odbora za spoljne poslove, na čelu sa predsednicom Vjosom Osmani Sadriu. Uprkos tome što su predstavnici sa Kosova prisustvovali istom događaju 2015. godine, ove godine gostoprimstvo im je otkazala Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije. Prema tumačenju Nenada Čanka, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, Maja Gojković je i tada, 2015. godine, bila predsednica parlamenta, a jedina razlika između tog i današnjeg skupa je što „osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj tada nije bio u parlamentu“. On dalje navodi da je država Srbija otkazala gostoprimstvo kosovskim parlamentarcima upravo zbog Vojislava Šešelja.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, na osnovu toga što vlast koja bi morala da reaguje i sankcioniše sve češće Šešeljeve ispade to ne čini, ocenjuje da između njega i vladajuće partije očigledno postoji dogovor, prema kome lider radikala pravljenjem incidenata skreće pažnju sa gorućih tema i problema u zemlji i regionu.

Po njegovom viđenju, to najviše odgovara predsedniku Vučiću, koji se, nakon što Šešelj napravi incident, pojavljuje kao mirotvorac i onaj koji se bori unutrašnju i spoljnu stabilnost. Popov kao primer koji najbolje ističe takav odnos navodi nedavna dešavanja oko Hrtkovaca, te dodaje da su i Šešelj i Vučić od toga više profitirali nego da je miting SRS zaista održan.

– Cela nacija se mesec dana „zabavljala“ tim pitanjem, dok su meštani Hrtkovaca platili ceh time što su tog dana bili blokirani i pod tenzijom. Pogledajte samo kolika je šteta napravljena kada su u pitanju međunacionalni odnosi i koliko je negativnih emocija tada isplivalo na površinu. Šešelj je svoj cilj ispunio – bio je glavna tema u svim medijima, a dok su se oni bavili njime, mnoga važna državna i regionalna pitanja ostala su ispod radara – objašnjava Popov i dodaje da bi se takav manir prvog čoveka SRS mogao nastaviti, jer vladajućoj stranci očigledno ne pada na pamet da ga stavi na dnevni red.

On navodi da država ne poštuje zakone koje je sama donela, dozvoljavajući da ih Šešelj, pa i njegov sin, svakodnevno gaze sejući mržnju i brutalno preteći neistomišljenicima. Popov upozorava da vlast svojim nereagovanjem šalje poruku da je ponašanje Šešelja poželjno i dozvoljeno, što pruža podstrek drugim ekstremističkim grupama da se slično ponašaju i prave incidente. Zbog toga, Popov tolerisanje divljanja te ekstremističke stranke koja snosi ogromnu odgovornost za ono što se dešavalo devedesetih smatra nedopustivim.

– Nakon presude, Šešelj se vratio u ulogu po kojoj ga pamtimo iz devedesetih godina, što znači da on može da napravi velike probleme, kako bi ponovo bio „politička zvezda“. Indikativno je to što bi svaki drugi građanin koji bi se iole slično ponašao kao vođa radikala pretrpeo ozbiljne sankcije, počevši od paljenja zastave, vređanja hrvatske delegacije, pretnji poslanicima i podsticanja međunacionalne mržnje u Hrtkovcima – naglašava Popov i dodaje da na osnovu toga, jedini zaključak koji bi mogao da se donese, jeste da Šešeljevo divljanje nekome odgovara.

Imajući u vidu da Vojislav Šešelj svojim ponašanje nanosi ogromnu štetu na odnose u regionu, redakcija Danasa poslala je pitanje ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću zbog čega se to toleriše. Do zatvaranja ovog izdanja ostali smo uskraćeni za odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari