Ljimaj: Značajno da je dijalog sa Srbijom vraćen u Skupštinu Kosova 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Zamenik premijera Kosova i lider Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj ocenio je danas da se Kosovo tokom prošle godine susrelo sa mnogim izazovima, ali da je izuzetno značajno formiranje pregovaračkog tima, što je omogućilo povratak dijaloga sa Beogradom u nadležnost kosovskog parlamenta.

U interviju za dnevnik Epoka e re, Ljimaj je naveo da je stvaranje pregovaračke ekipe Kosova početak stvaranja jedinstva u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

„Povratak dijaloga u Skupštinu predstavlja veliki korak ka jedinstvu političkog faktora Kosova za rešavanje ovog važnog pitanja“, kazao je Ljimaj.

On je ocenio da je 2018. godina bila teška godina za Kosovo.

„Nismo uspeli nažalost da se učlanimo u Interpol, zbog nekih država u kojima je srpska diplomatija vrlo agresivna. Kada je u pitanje liberalizacija viza verujem da je Vlada završila posao, što potvrdjuje pozitivna preporuka Evropske komisije koja je Savetu ministara Evropskog saveta predložila ukidanje viza. Sada je ta tema ostala kod svake zemlje posebno. Država Kosovo je završila svoj posao“, kazao je Ljimaj.

Kao kopredsedavajući pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Srbijom, Ljimaj je kazao da je tu postignut značajan uspeh, jer je formirana državna delegacija koja je izglasana u Skupštini, uz učešće opozicione stranke – Socijaldemokratske partije Kosova.

„Nadam se da će nam se na tom putu pridružiti i druge političke stranke. Sada smo u sasvim drugačijoj situaciji kada je u pitanju dijalog sa Srbijom“, kazao je on.

Ljimaj je ocenio da je stvaranje tima ujedno i poruka partnerima Kosova da je Priština opredeljena za dijalog, jer su se pre toga pojavile sumnje da je spremna za razgovor.

Najavio je da će početkom januara delegacija Kosova boraviti u Briselu kako bi pokazala opredeljenje, odlučnost i ozbiljnost u dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari