Ljubljana duguje objašnjenje 1Foto: INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Ambasadori Kvinte u Berlinu, Briselu i Beogradu tražiće u toku nedelje sastanke sa ambasadorima Slovenije kako bi razgovarali o slovenačkom non-pajperu i nezvaničnom planu podele Bosne i Hercegovine. Kako saznajemo iz diplomatskih izvora, ambasadori Slovenije će biti pozvani na neformalnu razmenu mišljenja, kako bi se razjasnila pozicija zvanične Ljubljane.

Prema rečima naših sagovornika, predstavnici Slovenije će morati da objasne poziciju slovenačkog premijera Janeza Janše, koji, kako kažu, može da proba da deli granicu između Slovenije i Hrvatske, ali nema prava da dira Bosnu i Hercegovinu.

„Ljubljana mora da objasni svoje namere, koje, u ovom trenutku, procenjuje se, deluju kao provokacija na nivou Višegradske grupe, sa destruktivnim ciljevima. Izvesno je da će Janez Janša biti opomenut od strane političkog Zapada da je u Bosni poginulo 100.000 ljudi tokom rata kao i da je iznošenje ovakvih planova vrlo opasno“, kažu, između ostalog, sagovornici našeg lista iz dobro obaveštenih diplomatskih krugova bliskih Berlinu i Briselu.

Da je osovina ovog neslužbenog plana za podelu Bosne – Ljubljana, Zagreb, Beograd, odnosno Višegradska grupa, sagovornici Danasa su u više navrata ponovili, ističući da su na sve tri lokacije prepoznati njegovi nositelji iz desnih i nacionalistički orijentisanih struja. Stvaranje čistih etničkih država na Balkanu je, pretpostavlja se, njihova ideja vodilja i politički odgovor na aktuelne probleme sa kojim se region suočava.

EU mora jasno i odlučno da iskaže svoj stav protiv scenarija iznetog u slovenačkom non-pajperu i nezvaničnom planu podele BiH, smatra bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling.

Kako je kazao „dok se BiH bori s pandemijom i vlastitim političarima, nekoliko dokumenata, takozvanih non-pajpera o BiH je otišlo u Brisel, a cilj im je, navodi, da se „testira mogućnost prihvatanja političkih predloga“.

Švarc Šiling se pita zbog čega je član Predsedništva BiH Željko Komšić tek sada izašao sa informacijom da je tročlano predsedništvo tokom posete Sarajevu 5. marta predsednik Slovenije Borut Pahor pitao „da li je moguća mirna disolucija BiH“ dodajući da u „EU ima sve više glasova koji pozivaju na dovršetak raspada Jugoslavije“.

Povodom slovenačkog non pajpera Šiling kaže da je to pre svega nastavak nacionalističke politike Srbije i hrvatske vladajuće stranke HDZ-a prema BiH.

„Zastrašujuće je da su delovi međunarodne zajednice očito već aktivni u takvom ‘tihom postupku’. Da li je potpuno zaboravljeno da je u BiH upravo zbog planova o podeli zemlje došlo do stravičnog rata“, pita se nemački diplomata.

Govoreći o non-pajperu koji je u Brisel poslao hrvatski ministar inostranih poslova Gordan Grlić Radman, a kojim Hrvatska navodno želi da pomogne BiH na njenom putu u EU, Švarc Šiling smatra da na taj način „hrvatska vladajuća stranka HDZ zapravo podržava napore svoje sestrinske stranke HDZ BiH da promeni Izborni zakon u BiH na takav način da se može održati blokada države, a uz to da se održi i stalna kontrola i uticaj Hrvatske na donošenje odluka u BiH. Grlić Radman s druge strane ističe da Hrvatska ne beži od otvorenih pitanja koje ima u odnosima sa BiH“ te da želi da ih reši „baš kao što iskreno želi da pomogne očuvanju stabilnosti te zemlje i njenom evroatlantskom putu“.

Potpredsednik Predstavničkog doma parlamenta BiH i bivši predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je juče da patriote BiH neće dozvoliti da se u BiH dogodi „još jedan SANU memorandum“, za koji se smatralo da je bezazlen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari