Lokalna vlast ukinula demokratiju 1Foto: Danas 

Odbornici opozicije su bojkotivali današnju sednicu SO Požega jer, kako su objasnili, ne žele da daju legitimitet lokalnoj vlasti za koju su naveli da donosi odluke koje nisu u skladu sa zakonom i u interesu građana.

Uz isticanje da je skupštinska većina, koju predvode naprednjaci, ukinula parlamentarizam i demokratiju, te da predsednica skupštine vređa opozicione  odbornike i da im ne dozvoljava da iznose stavove, opozicioni odbornici su objasnili da ubuduće neće govoriti o gradskim problemima sa skupštinske govornice, već će to činiti na protestu „Jedan od pet miliona“, koji se organizuje i u tom gradu.

„Da smo bili na sednici, predstavljali bismo dekor, jer će skupštinska većina ponovo usvajati odluke koje nisu u skladu sa zakonom i služe samo za to da se pokriju kriminalne radnje, za koje znamo da postoje već godinama“, rekla je Gordana Stevović, odbornica Saveza za Srbiju.

Odbornici vladajuće većine su, između ostalog, naknadno usvojili odluku o besplatnom javnom prevozu za sve stanovnike Požege, iako je taj režim prevoza uveden još 14. januara ove godine, a kojim će se, kako tvrde opštinski čelnici, ostvariti značajne uštede u budžetu.

„Prema našim saznanjima, za manje od dva meseca ove godine, autoprevozniku koji obavlja javni prevoz je isplaćeno više od 35 miliona dinara. Toliko je planirano u opštinskom budžetu za celu godinu za besplatan prevoz građana i nema govora o uštedama“, navela je Gordana Marinković Savović, odbornica Saveza za Srbiju.

Predsednik opštine Milan Božić (SNS) čiju ostavku, kao i ostavke predsednice SO Požega Zorice Mitrović (SNS) i ostalih čelnika lokalne vlasti, građani zahtevaju na protestima koji traju još od februara prošle godine, ocenio je da je bojkot „odraz političke nemoći opozicije“.

„ Mi smo kao skupština otvoreni za sve, ali ne možemo terati nikoga da prisustvuje sednicama“, izjavio je Božić. On je ponovo nazvao „huliganima“ odbornike opozicije i aktiviste Inicijative za Požegu, koja organizuje proteste, koji su pokušali da prisustvuju prethodnoj sednici SO, ali ih je u tome sprečilo obezbeđenje koje opštinska vlast angažovala od jedne beogradske agencije.

O besplatnom javnom prevozu, Božić je rekao da je skupština na današnjoj sednici „verifikovala odluku o tome“, a potom naveo da je „prošle godine iz budžeta utrošeno između 65 i 70 miliona dinara za prevoz oko 1.500 radnika u javnom sektoru“.

„Sa današnjom odlukom i sa manje sredstava, svih 30.000 stanovnika Požege imaće besplatan javni prevoz“, rekao je Božić. Za tvrdnju opozicije da će troškovi besplatnog prevoza biti veći od iznosa koji se u budžetu izdvajao prošle godine, on je rekao da to „apsolutno nije tačno“ i da će građanima „ostati u džepu  200 miliona dinara ili 1,5 evra“, ali nije precizirao iznos uštede po tom osnovu u opštinskom budžetu.

Privatno obezbeđenje i transparent

U hodniku ispred skupštinske sale su i danas bili pripadnici obezbeđenja, a odbornici opozicije, koji su bojkotovali sednicu, mirno su protestovali i raširili tansparent „Jedan od pet miliona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari