LSV: Decentralizacija generiše razvoj 1Foto: FoNet/AP

LSV saopštila je da se slaže sa izjavom ministarke državne uprave i lokalne samouprave Ane Brnabić da su lokalne samouprave generator razvoja države, ali ukazuje da praksa u našoj državi ukazuje na konstantno sprečavanje tog razvoja.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje da je proces sveopšte centralizacije sveo gradove i opštine na prazne ljušture, sa veoma malo ingerencija i nestabilnim finansiranjem. S tim u vezi, podseća se da su poslednje izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava dodatno umanjile iznos dela prihoda od poreza na zarade koji ostaje lokalnim samouprava i dodatno otežale njihovo funkcionisanje.

Posle ovog smanjenja, lokalne vlasti u Srbiji učestvovaće sa svega 10 odsto u ukupnim javim prihodima Srbije. U razvijenim zemljama taj procenat je znatno viši. U Danskoj, Švedskoj i Irskoj preko 45, Nemačkoj 38, Holandiji 37, a čak i u Hrvatskoj preko 30 odsto. Zbog toga LSV pita ministarku Brnabić šta će učiniti da lokalne samouprave u Srbiji najzad dobiju ulogu kakvu imaju u razvijemom svetu. Liga socijaldemorkata Vojvodine podseća ministarku Brnabić i na Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija ratifikovala još 2007. godine, čime se kao članica Saveta Evrope obavezala na njeno poštovanje.

Srbija mora demontirati sistem u kome je bitan samo jedan centar, a onda će se steći uslovi i za nesmetani razvoj svih krajeva naše zemlje, navodi LSV. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari