LSV: Fabrika šešira "Begej" primer uništene vojvođanske privrede 1Foto: Logo

Katastrofalno stanje u kojem se nalazi vojvođanska privreda posledica je politike uništavanja Vojvodine koju je od 1988. godine sprovodio režim Slobodana Miloševića, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

U saopštenju podsećaju da je Vojvodina po privrednoj snazi u bivšoj Jugoslaviji zauzimala drugu poziciji, odmah iza veoma razvijene Republike Slovenije i da je devastacija privrednih potencijala najjasnije vidljiva u Zrenjaninu u kome je 1987. bilo zaposleno gotovo 50.000 radnika. Zaposlenost radnika u industriji bila je 38% viša od državnog proseka.

LSV navodi da nakon udara na autonomiju Vojvodine, ratova, sankcija, ali i stroge centralizacije u državi Srbiji, Zrenjanin je od privrednog giganta pao na grad slabašne industrije u kojem je zaposleno manje od 30.000 radnika.

Kao primer posrtanja zrenjaninske privrede navode fabriku šešira „Begej“, koja je nekada bila veliki izvoznik, a danas je u stačajnom postupku.

Poslednje vesti govore da će Privredni sud u Zrenjaninu stačajni postupak okončati u julu 2018. godine, a kako kažu „za nevericu je informacija da će radnici iz stečajne mase dobiti mizerne iznose od jednog ili 111 dinara“.

Stotine radnika ovog nekadašnjeg giganta ostalo je bez posla. Neki od njih i posle 35 godina rada. Mnogi i danas nemaju rešen penzioni status.

Iz LSV-a zaključuju da godine „uništavanja Vojvodine“ jesu učinile su svoje i da su njeni građani osiromašeni i poniženi, prenosi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari