LSV: Uključiti Vojvodinu u pregovore sa EU 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas vlast u Srbiji da uporno ignoriše neophodnost uključivanja predstavnika pokrajine u pregovore sa EU.

Jer se, kako se navodi u saopštenju „u nekoliko desetina pregovaračkih timova i podtimova članovi iz Vojvodine mogu nabrojati na prste jedne ruke“.

„Oko 90 odsto od ukupnog broja projekata iz oblasti prekogranične saradnje u Srbiji ostvarila je upravo Vojvodina i njene lokalne samouprave. I zato, pokrajinska vlast ne bi smela da dopusti da bude skrajnuta“, upozorava LSV u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da je poražavajuće što i minister zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i neki predstavnici pokrajinske administracije smatraju da u Vojvodini nema vrsnih stručnjaka koji bi svojim učešćem na najbolji način doprineli pregovaračkom procesu.

„Zar je moguće da Joksimović smatra, na primer, da Vojvodina ima kapacitet samo za to da bude konsultovana u vezi sa akcionim planom o poglavlju 22 koji se odnosi na regionalnu politiku“, pita LSV.

Prema oceni te partije, u najmanju ruku je paradoksalno da stručnjaci iz Vojvodine ne dominiraju u pregovaračkim timovima Srbije koji se odnose na oblast poljoprivrede ili regionalnih politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari