LSV: Uvesti školski čas o antifašizmu i primeniti zakon protiv fašista 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se u osnovnim i srednjim školama od jeseni uvede barem jedan čas nedeljno o antifašizmu i tekovinama Narodnooslobodilačke borbe.

LSV je ovaj predlog dala kao reakciju na, kako su naveli „neonacistički pozdrav u Nišu pre neki dan uz skandiranje Milanu Nediću“, kao i zbog napada nožem na mladića nekoliko dana ranije zato što je nosio majicu sa natpisom „Antifašista“.

„Ovo su ozbiljna upozorenja o tome kuda nas je odvelo svakodnevno prekrajanje istorije i mitomanija. Ako odmah krene, Ministarstvo prosvete ima dovoljno vremena da se taj, jedan čas nedeljno, pripremi do jeseni. Đaci koji bi učili o zlu koje su zajedničkim snagama u Drugom svetskom ratu pobedili narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli, sigurno ne bi vikali ‘Srbija Srbima'“, piše u saopštenju LSV.

Stranka je ocenila da mladi ne bi veličali Milana Nedića kada bi ih neko odveo na ekskurziju na Banjicu ili u Šumarice i ispričao im sve što bi trebalo da znaju o tom delu istorije.

LSV je podsetila da je „zighajlovanju“ u Nišu i veličanju Milana Nedića prethodilo „prošlogodišnje zighajlovanje i skandiranje na skupu u Beogradu, kada su očito prošli nekažnjeno“.

„Podsećamo nadležne državne organe da punu deceniju postoji Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacistčkih ili fašističkih sibola i obeležja. Nema razloga da ga ne primenjuju“, stoji u saopštenju koje je potpisao sekretar Glavnog odbora LSV Robert Vizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari