LSV: Vlada Beogradu daje milione, a ostalim gradovima i opštinama 87.000 evra 1Foto: Logo

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton ocenio je danas da je „nagrada“ koju je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pripremilo za uspešne gradove i opštine samo još jedan primer lošeg odnosa državnih vlasti prema svim sredinama u Srbiji koje nisu grad Beograd.

Ministarstvo je za ovu nagradnu igru predvidelo i nagradni fond od 10 miliona dinara ili 87.000 evra, a resorni ministar Branko Ružić rekao je da će se „ovom nagradom podstaći lokalne samouprave da budu još bolje i da pruže što kvalitetnije usluge“.

„Nažalost, već sam iznos nagrade pokazuje veliku neozbiljnost prema pitanju rešavanja brojnih problema lokalnih samouprava. Umesto što funkcioneri republičke vlade na ovaj način zabavljaju javnost, mnogo bolje bi bilo da saberu koliko je sredstava samo u 2019. godini izdvojeno za finansiranje grada Beograda“, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Dodao je da je Skupština grada Beograda u decembru usvojila budžet koji je duplo veći od vojvodjanskog.

„Sam budžet za 2020. godinu funkcioneri prestonice nazvali su ‘rekordnim’. Bez obzira na tu rekordnost, Beograd je u toku 2018. i 2019. godine niz puta pomagan iz republičkog budžeta. Dotacije su bile mnogo više u odnosu na iznos koji sada pominje ministar Branko Ružić kao ‘nagradu’ gradovima i opštinama“, kazao je Marton.

Podsetio je da izgradnja beogradske gondole košta 18,2 miliona evra ili 210 iznosa „nagrade“ lokalnim samoupravama.

„LSV postavlja pitanje na kojoj nagradnoj igri je grad Beograd dobio pomoć iz budžetske rezerve Vlade Srbije. Ili, kada je Beograd na lutriji dobio izgradnju gondole? Odgovor očekuju gradjani svih lokalnih samouprava u našoj zemlji“, naveo je Marton i ocenio da će to možda odgonetnuti zašto je samo jedan grad u Srbiji povlašćen dok ostali „stoje u redu za šačicu dinara koju vlada deli na lažnoj tomboli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari