Lutovac: Bojkot izbora kao krajnje sredstvo 1

Ideja najšireg opozicionog saveza je usmerena ka tome da se obezbede elementarni uslovi za vođenje normalnog političkog i društvenog života, a to podrazumeva da u savez uđu i oni koji se programski veoma razlikuju, pa su čak i na suprotnim političkim polovima.

To je juče bio jedan od odgovora predsednika DS Zorana Lutovca, kome su građani postavljali pitanja na Fejsbuk strani Danasa. On je učestvujući u Intervjuu na mreži, gde je bilo više od 100 pitanja i komentara, rekao da je savez otvoren za sve prave opozicione političke partije i grupacije koje su spremne da se bore za univerzalne vrednosti poput slobode medija, nezavisnosti sudstva, vladavine prava…

“Ko će biti sve deo saveza zavisiće ne samo od onih koji su blizu dogovora da se taj savez formira, nego i od drugih koji prepoznaju ideju i želju da se vrše suštinske promene u Srbiju. Dosta je bilo u ovom trenutku ne učestvuje u razgovorima o formiranju saveza, ali ne isključuje mogućnost da bi mogli da se priključe razgovorima”, naveo je Lutovac povodom pitanja o tome da li će DJB biti deo saveza.

Dodao je da se dogovori o formiranju saveza privode kraju i da očekuje da će brzo biti postignut konačan sporazum. Na veliki broj kritika na skup stranaka različitih političkih opcija koje učestvuju u razgovorima o savezu, Lutovac je istakao da je ideja saveza da se vlast promeni, ali i da se promene vrednosti i institucije u društvu.

“Za to će biti potrebna podrška građana koji kada vide da su političke stranke spremne da se udruže zarad opšteg dobra ohrabriće se da pruže podršku takvoj politici. Srbija se nalazi u pretpolitičkom stanju i potrebno je obezbediti temeljne osnove za bavljenje politikom. Zato je neophodno da u tome učestvuje što veći broj stranaka pa i onih koje su na desnici. Kada gori kuća, svi stanari u kući bi trebalo da sarađuju u gašenju požara, bez obzira da li se slažu ili su u svađi. Kada se ugasi požar, tek onda se može na skupštini stanara razgovarati o tome kakvu ćemo fasadu ili kako ćemo da uredimo dsvorište”, ocenio je lider demokrata.

Komentarišući zašto opozicija ne bojkotuje izbore kako bi ukazala na političku situaciju u Srbiju, naveo je da ako drugim sredstvima nije moguće doći do elementarnih izbornih uslova, “bojkot ostaje kao krajnje sredstvo u borbi da se to ostvari”.

Na jedno od pitanja, Lutovac je rekao da je DS izvukla pouku i da su razumeli poruku birača. Dodao je i da su svesni da su neophodne promene u sistemu kako bi moglo nešto da se promeni.

“I u DS su bili oni koji su se učlanjavali u vlast a ne u stranku i koji su ulazili ne zbog programa i ideja nego zbog ličnih ambicija i koristi. Oni koji su prešli u SNS pokazali su da se politikom bave iz ličnog interesa i takvi nam nisu potrebni. To je sve deo nedemokratske političke kulture i smatram da bi u stranke trebalo da se ulazi samo kada su opozicija, a ne kada su na vlasti”, rekao je Lutovac odgovarajući na pitanje da li će se u DS vratiti oni koji su prešli u SNS i uopšte povodom stranačkih prelatača.

Prema njegovim rečima, DS mora da pokaže sopstvenim delima za kakvo društvo se zalaže, a to je najbolje pokazati na sopstvenom primeru.

“To će biti najbolji način da se vrati izgubljeno poverenje i da se pridobije poverenje novih ljudi”, naglasio je Lutovac.

Na lokalnoom nivou mogući i širi savezi

Na jedno od pitanja na Fejsbuk strani Danasa Zoran Lutovac je rekao da će na lokalnom nivou stranke moći da prave i širi savez od onog koji bude dogovoren na nivou cele Srbije, ako je to u interesu građana lokalne sredine.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963.1073741828.246511218867585/889263267925707/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari