Lutovac: Manjina stvara privid podela 1Zoran Lutovac Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Izjava da se DS pretvara u glasačku mašinu je neprimerena i neutemeljena i nanosi štetu stranci jer stvara privid podela, kaže za Danas predsednik DS Zoran Lutovac, komentarišući izjavu Branislava Lečića, člana Glavnog odbora demokrata koji je sa grupom nezadovoljnih izašao sa sednice ovog tela jer mu je, kako tvrdi, uskraćeno da govori.

Lutovac, posle subotnje sednice GO, navodi da ogromna većina članica i članova DS podržava politiku svoje stranke, a manjina nezadovoljnih namerno stvara privid o novim podelama.

– Svako ima pravo da bude nezadovoljan i da na organima stranke zastupa različito mišljenje, ali niko ne može da zastupa i vodi svoju politiku – ukazuje Lutovac.

Razlog za nezadovoljstvo nekih članova DS, zamenik predsednika DS Saša Paunović vidi u poslaničkim platama. Paunović je u izjavi za Glas Šumadije rekao da je želja grupe članova GO da stranka napusti Savez za Srbiju i izađe na izbore samo maska za razbijanje opozicionog fronta i diskreditaciju bojkota parlamentarnih izbora, kao glavne pretnje po režim Srpske napredne stranke.

On je istakao da je do najnovijih podela u DS došlo zbog poklapanja interesa SNS i nekih dugogodišnjih profesionalnih poslanika, koji „po svaku cenu žele da ostanu poslanici“.

„Oni prosto i legitimno hoće da nastave da primaju poslaničku platu, pa zato žele DS van SZS i izlazak na izbore u „proevropskom bloku“, kazao je Paunović. On je istakao da bi ti poslanici bili mnogo iskreniji kada bi rekli da žele i dalje da budu poslanici po svaku cenu, umesto da vrte u krug priču o „nemogućnosti saradnje sa Dverima“ ili o „odstupanja od evropskih vrednosti“. Prema njegovim rečima, to ipak ne znači da svi koji zastupaju takav pravac predstavljaju svesni „Vučićev resurs“, već da im se „prosto interesi poklapaju“.

Paunović je ocenio da su formalni razlozi neslaganja pitanja da li DS treba da bude deo širokog opozicionog fronta, kakav je SZS, i da izađe na izbore, ali da je suština drugačija. „Suštinsko pitanje za one koji podižu tenzije je da li će DS imati poslanike i još mnogo, mnogo važnije, da li će baš oni biti ti poslanici“, istakao je Paunović.

Tačka sporenja nezadovoljnih članova DS i ostatka stranke je i raspuštanje Demokratske omladine i Beogradskog odbora. Paunović kaže da se problem raspuštanja omladine može vrlo brzo razrešiti ako omladina poštuje odluke stranačkih organa.

Potrudiće se da ponove izbornu proceduru tako da ne bude nikakve sumnje da je bilo kršenja stranačkih pravila i diskriminacije bilo kog člana. To se može sprovesti vrlo brzo i bez velikih problema, ocenio je Paunović.

Izvori Danasa bliski stranačkom rukovodstvu kažu da je odluka o raspuštanju politička i da će vrlo brzo biti raspisani novi izbori za gradski odbor i omladinu. Do tada poverenik za Beogradski odbor biće Zoran Lutovac, a vršilac dužnosti predsednika omladine biće Mihajlo Dimitrijević.

Kako je objašnjeno u saopštenju Izvršnog odbora koji je raspustio ove organe, razlozi za ovu političku odluku jesu neaktivnost gradskog odbora, kao i zaustavljanje štetnih praksi koje su DS na lokalnim izborima u Beogradu i donele najlošiji rezultat u istoriji stranke i time je stavili na marginu političkog života u Srbiji.

Uz to, kako se navodi, predstavnici omladine nisu prilikom organizacije izbornog kongresa delovali u skladu sa demokratskim procedurama, čime su naneli štetu Demokratskoj omladini i stranci.

Nezadovoljni članovi GO potegli su i pitanje nepostojanja kvoruma na sednici. Međutim, prema našim saznanjima, kvoruma na sednici je bilo, što su u međusobnim razgovorima na društvenim mrežama priznali i oni koji su tvrdili da kvoruma nema.

Zelenović: Šta im smeta u mom govoru

„Pobunjenicima“ u DS nije odgovaralo ni to što je na sednici GO govorio Nebojša Zelenović, predsednik ZZS, koji nije član stranke. Komentarišući to, on kaže da ga je na sednicu pozvao Zoran Lutovac. „U govoru sam izneo da je cilj da napravimo veliku DS, koja će tražiti od građana mandat da potpuno reformiše Srbiju u modernu zemlju, u kojoj će biti obezbeđeno suštinsko odlučivanje svih građana u odlučivanju o javnim poslovima, sa jedne strane i potpuna kontrola javnih finansija, kroz uspostavljanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole sa druge. Izneo sam da vidim Srbiju na Zapadu, kao zemlju za jasnom strategijom integrisanja u EU. Da bismo do toga došli u DS-u se mora pojaviti nova energija, sa novim ljudima. Stranačke finansije moraju biti uređene. To je moguće i usvajanjem odluka o stvaranju Odbora za finansijsko upravljanje i kontrolu i Građansko-demokratskog foruma, napravljen je veliki korak. Ne znam šta bi od svega ovoga moglo da zasmeta bilo kome na GO DS-a“, pita se Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari