Lutovac o "Oluji": Dosta ratne retorike 1Foto: FoNet/ DS

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je večeras da se Srbija i Hrvatska neće usaglasiti u stavovima i odnosu prema „Oluji“, ali je naglasio kako se nada da će doći vreme kada 4. i 5. avgust neće biti dani „sezonske eksplozije“ nacionalističkih strasti i ratne retorike iz poslednje decnije prošlog veka.

Obnova poverenja i saradnje, zasnovane na međusobnom uvažavanju između dve države i dva naroda, moguća je samo ukoliko svaka strana prihvati i ponese svoj deo odgovornosti za teško ratno nasleđe, ocenio je Lutovac u pisanoj izjavi.

„Srbija i srpski narod imaju pravo i obavezu da dostojanstveno obeleže godišnjicu progona Srba iz Hrvatske i zapadne Bosne. Reč je nesumnjivo bila o planiranom progonu i tzv. etničkom čišćenju, u kojem je prema pouzdanim podacima proterano više od 200.000 Srba i ubijeno više od 1200 civila“, navopdi Lutovac u izjavi koju prensoi DS.

On je ocenio da odgovornost za to „snosi tadašnji politički i vojni vrh Hrvatske, ali i vladajući režim u Beogradu, uz čije je znanje i prećutnu saglasnost akcija ‘Oluja’ nesumnjivo i izvedena“.

„Režimu Slobodana Miloševića je važnija bila vlast i jačanje sopstvene moći, nego srpski narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kojeg je prethodno gurnuo u rat. Na sličan način legitimnim interesima i nacionalnim osećanjima danas manipuliše i režim Aleksandra Vučića koji od godišnjice progona pravi svoju političku promociju”, objasnio je Lutovac.

On je, povodom 25 godina od operacije „Oluja“, pozvao vlasti u Beogradu i Zagrebu da konačno reše pitanje nestalih i poginulih za čijim posmrtnim ostacima se još traga, kao i da do kraja zaštite sva imovinska, statusna i druga prava prognanih Srba.

Lutovac smatra kako je „četvrt veka suviše dug vremenski period da bi se moglo naći bilo kakvo opravdanje za nerešavanje otvorenih pitanja koja opterećuju i truju međusobne odnose od kojih umnogome zavise stabilnost i odnosi u čitavom regionu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari