Lutovac rešio da napravi red u stranci 1Foto: FoNet/Nenad Djordjevic

Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin i zamenik predsednika Demokratske stranke, ovih dana će, kako je naš list već najavio, istupiti iz partije i predati listu za učešće na lokalnim izborima u Paraćinu, dok će rukovodstvo DS na čelu sa Zoranom Lutovcem, prema saznanjima našeg lista, već od danas krenuti u rešavanje problema koje stranci pravi grupica poslanika ove partije koja se protivi svakoj stranačkoj odluci.

Ovakav razvoj situacije, kada je reč o Paunoviću, jeste očekivan nakon što članovima DS u Paraćinu koje on predvodi, Predsedništvo DS, u subotu, nije dalo saglasnost za izlazak na lokalne izbore.

Stav Predsedništva DS posledica je ranije donete odluke da ova partija ne izađe na izbore. NJega je u subotu osporila, kako prenosi portal Nova, članica Predsedništva Aleksandra Jerkov, koja smatra da ovakva pitanja treba da razmatra Glavni odbor a ne Predsedništvo.

Izvori Danasa koji su bili na sednici Predsedništva pak kažu da je ovo telo zauzelo stav povodom zahteva opštinskog odbora u Paraćinu da bude izuzet iz odluke o bojkotu. Kako nam je objašnjeno, Predsedništvo DS ima ovlašćenje da donosi svoj stav o bilo kom pitanju pa i o ovom, a Glavni odbor DS je već doneo odluku o bojkotu.

Kako je Danas već pisao, demokrate iz Paraćina su imale nameru da uz stranačku dozvolu izađu na izbore na listi grupe građana, što ne bi dovelo do toga da DS prekrši odluku o bojkotu jer ne bi bilo liste koja bi nosila naziv DS.

Suprotstavljanje stranačkim odlukama grupe poslanika koja želi da izađe na izbore jedan je od gorućih pitanja u DS.

Izvori Danasa bliski stranačkom rukovodstvo najavljuju da će vrh stranke već od danas krenuti u rešavanje tog problema. Na koji način, juče nismo uspeli da saznamo, ali kako nam je rečeno, jedna od glavnih poluga preko koje ova grupa poslanika među kojima su Balša Božović, Radoslav Milojičić i Aleksandra Jerkov, jeste Statutarna komisija u kojoj njima bliski ljudi i istomišljenici imaju većinu.

Kako nam je objašnjeno, preko Statutarne komisije opstruiše se stranački rad i sprovođenje odluka. Kao primer za to naši sagovornici navode vraćanje u stranku, odnosno poništavanje odluke Izvršnog odbora o isključenju Nenada Borovića zbog kršenja odluke o bojkotu vojvođanskog parlamenta. Borović je ubrzo posle toga prešao u redove Srpske napredne stranke.

Mediji bliski vlasti objavili su da je Lutovac u četvrtak uveče doživeo prvi jači udarac u stranci, jer je na sednici Statutarne komisije smenjen njegov kadar Dušan Dinčić, a za novog šefa ovog tela postavljen Srđan Sandić, blizak Balši Božoviću. Statutarna komisija je, kako prenose Večernje novosti, u novom sastavu poništila odluke Izvršnog odbora DS s kraja novembra.

Tada je raspuštena Omladine stranke, Beogradskog odbora i šest odbora u Beogradu, jer zvanični dopisi o tome nikada nisu dostavljeni, iako Izvršni odbor, kako navode naši sagovornici, prema svom Pravilniku o radu, koji nije pisan u vreme ovog stranačkog rukovodstva, nema nikakav rok za dostavljanje svojih odluka.

Takođe, kako prenose tabloidi, deo DS predvođen Božovićem, Milojičićem i Jerkov namerava da skupi potpise minimum trećine članova GO kako bi zakazali sednicu ovog tela, ukoliko to Lutovac ne učini u narednih nekoliko dana. Kako je Danas pisao, oni u Kragujevcu nisu dobili podršku za to.

Prema saznanjima Danasa, sednica Glavnog odbora DS trebalo bi da bude održana 14. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari